A költségvetési megszorítások már az egészségügyi rendszer működését is veszélyeztetik

2023. november 10. – 17:57

Másolás

Vágólapra másolva

Nevetségesen alacsony összegeket számolt el a kórházaknak a költségvetés-kiigazítás elmaradása miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az egészségügyi szolgáltatásokra, emellett a megszorító intézkedésekről szóló 90-es sürgősségi kormányrendelet is rosszul érinti őket, figyelmeztetett több bukaresti kórházmenedzser. A fővárosi Colţea Kórház például mindössze 100 lejt kap az év utolsó hónapjára a News.ro szerint.

Attól fél, hogy elakadhat az egészségügyi rendszer, mondta dr. Bogdan Furtuna, a Colţea Kórház menedzsere csütörtökön a Medika TV-ben. Az intézményvezető szerint nem csak a diagnózis és a kezelés fontos, hanem az is, hogy milyen körülmények fogadják a pácienseket, akiket a koronavírusjárvány után amúgy is nehéz volt meggyőzni arról, hogy ne féljenek kórházba vonulni. Mint mondta, a Colţea Kórház előrelátó módon év elején bonyolította le a keretszerződések megkötését és a közbeszerzési eljárásokat, ezért van tartaléka a nehéz időkre, de nem minden intézmény van ilyen szerencsés helyzetben.

A bukaresti Bagdasar-Arseni Sürgősségi Kórház októberi szolgáltatásainak mindössze egyharmadát számolta el az egészségbiztosító, így orvosságokra és egészségügyi fogyócikkekre lesz pénzük, az élelmiszerbeszállítókat, a biztonsági és számítógépes rendszer szolgáltatóit viszont már nem lesz miből kifizetni már novemberben sem, decemberre pedig 300 lejt irányzott elő nekik a CNAS, mondta el Andi Nodiţ menedzser.

Nem csak a bukaresti kórházak vannak nehéz helyzetben, az Aradi Megyei Sürgősségi Kórház például hamarosan fizetésképtelenné válhat, miután az egészségbiztosítási pénztárnál 17,5 millió lej kintlevősége gyűlt fel tavasz óta, írta az Agerpres. A kórház vezetősége szerint a szeptemberi és októberi orvosi szolgáltatásokat, az országos egészségügyi programokat és az alkalmazottak betegszabadságait nem térítette még meg a pénztár. „Jelenleg 50 000 lej van még a kórház számláján, amit vészhelyzetekre tartogatunk. Ha nem kapjuk meg a pénzt a CAS-tól, akkor arra számítunk, hogy az elkövetkező hetekben nem tudunk majd fizetni, ami azt eredményezheti, hogy a beszállítók leállítják egyes termékek és szolgáltatások szállítását” – nyilatkozta Florina Ionescu, a kórház menedzsere.

Az egészségügyi intézmény kénytelen volt elhalasztani az adófizetést, hogy ne álljon le a működése, így nem utalt át az adóhatóságnak 7 millió lejt, miközben ennek október 25-ig meg kellett volna történnie, írja még az Agerpres.

A miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen bejelentette, hogy 1,7 milliárd lejjel kiegészítik a kormány tartalékalapjából az országos egészségbiztosítási alap költségvetését. A kormány október 20-án már kiutalt 200 millió lejt az országos egészségbiztosítási alapnak a kórházi szolgáltatások árának megtérítésére, illetve a gyógyszerek, egészségügyi fogyócikkek, élelem és rezsi kifizetésére. Csakhogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak az októberi elmaradásokra és a novemberi költségekre 4,2 milliárd lejt kért, emlékeztet a Digi24.ro.

Mindezek mellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár alkalmazottai országszerte tiltakoznak az alacsony béreik és a személyzethiány miatt, és csütörtökön közölték, hogy november 12-től leállítják a kifizetéseket a kórházak és szolgáltatók felé.

A bukaresti városi kórházak vezetői ugyanakkor már hétfőn közös állásfoglalást írtak alá, amelyben azt is jelzik, hogy a költségvetési megszorításokat előíró 90-es rendelet negatívan érinti az egészségügyi rendszert, és így a pácienseket is, számolt be többek között a Hotnews.ro. A Marcel Ciolacu miniszterelnöknek, Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek és Marcel Boloș pénzügyminiszternek címzett folyamodványban azt kérik, hogy a kormány módosítsa a 90-es rendelet közbeszerzési korlátozásokra vonatkozó cikkelyeit úgy, hogy az egészségügyi közintézményekre ezek ne vonatkozzanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!