Leállítják november 12-től a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket az országos egészségbiztosító dolgozói

2023. november 9. – 15:55

Leállítják november 12-től a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket az országos egészségbiztosító dolgozói
A bukaresti egészségbiztosító pénztár alkalmazottai tüntetnek az intézmény székháza előtt 2023. november 8-án – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) alkalmazottjai tiltakozásképpen november 12-től leállítják a kórházaknak és szolgáltatóknak történő kifizetéseket – jelentette be csütörtökön az Országos Szakszervezti Tömb (BNS) az Agerpres szerint.

A bejelentés előzményeként a CNAS alkalmazottai az intézmény bukaresti székháza előtt tüntettek. A demonstráción részt vett a BNS elnöke, Dumitru Costin is, aki kilátásba helyezte, hogy az egészségbiztosító nagy késéssel fog fizetni azoknak a kórházaknak és szolgáltatóknak, akikkel szerződésben áll.

A szakszervezeti vezető szerint a kifizetések leállítása az egész egészségügyi rendszert érinteni fogja, a kórházi alkalmazottak például nem fogják megkapni a néhány napon belül esedékes bérüket.

Costin indokoltnak nevezte a CNAS alkalmazottainak elégedetlenségét, mert 2018 óta nem emelkedett a bérük, és a személyzethiány miatt 2500-an végzik el 4000 ember munkáját. Hozzátette, hogy az alkalmazottak a követeléseik teljesítéséig folytatják a tiltakozást.

Emlékeztetett arra, hogy a CNSAS munkatársainak diferrenciált béremeléséről szóló törvény tervezetének elfogadásához már csak a képviselőház plénumának szavazata hiányzik. Hozzátette: nem érti, hogy miért késik a szavazás napirendre tűzése. Ugyanakkor sérelmezte, hogy az alkalmazottak már egy hete tiltakoznak, de a kormányzati illetékesek nem hívják tárgyalásra a szakszervezetet.

A BNS november 2-án jelentette be, hogy az alkalmazottak határozatlan ideig felfüggesztik az ügyfélszolgálati tevékenységet a CNAS bukaresti és megyei kirendeltségein. A szakszervezeti szövetség szerint azért döntöttek így, mert „a hónapokon át tartó párbeszéd és várakozás után” azt tapasztalták, hogy a „kevesek” problémáira – a nagy társadalmi felelősségük ellenére – nem találnak megoldást, miközben amikor több tízezer munkavállalóról van szó, azonnal megszületnek a kielégítő válaszok.

A BNS közleménye szerint a CNAS alkalmazottainak fizetése 2018 óta nem nőtt, ezért beterjesztettek a parlamentbe egy tervezetet a bérezési problémák megoldására. Törvényjavaslatuk eredeti változata kizárólag az egészségbiztosítási pénztár alkalmazottaira vonatkozott, „bizonyos miniszterek és törvényhozók” módosító javaslataival azonban a hatályát kiterjesztették más egészségügyi alkalmazottakra is.

Az előző parlamenti ülésszak utolsó hetén a tervezet felkerült a képviselőházi ülés napirendjére, de végül nem szavaztak róla, arra hivatkozva, hogy az intézkedés túl nagy terhet róna a költségvetésre. „A 2023. július 10-i tiltakozás után nekünk tett ígéretek ellenére azt tapasztaltuk, hogy az egészségügyi dolgozók más kategóriáinak helyzetére sürgősségi rendeletekkel találtak megoldást, a mi helyzetünkre nem” – fogalmaztak a szakszervezeti vezetők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!