Sajtóértesülés: Németország négy Eurofighter vadászgépet küld Romániába

2023. november 9. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Németország négy Eurofighter vadászgépet küld Romániába, hogy támogassa a NATO november végi légirendészeti misszióját, írja a Reuters értesülései alapján a Digi24.ro. A hírportál a DPA-ra hivatkozva azt írja, a vadászgépeket Románia kérésére küldik a NATO keleti szárnyára, néhány héttel azután, hogy Oroszország szisztematikus támadásokat indított a dunai ukrán kikötők ellen.

A Konstanca melletti katonai támaszponton közel 80 német katona állomásozik majd, az első csapat még csütörtökön elindul Romániába.

A román határtól alig néhány száz méterre történt támadások és a Romániában felfedezett dróndarabok biztonsági kockázatot jelentenek a katonai szövetség számára. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szeptemberben „destabilizálónak” nevezte az Ukrajna és Románia határának közelében végrehajtott orosz csapásokat, annak ellenére, hogy nem volt arra utaló jel, hogy Oroszországnak szándékában állt volna csapást mérni az észak-atlanti szövetség valamelyik tagállamára.

A német légierő korábban is támogatta a NATO légirendészeti misszióját Romániában. Az észak-atlanti szövetség Oroszország 2022-es ukrajnai invázióját követően megerősítette katonai jelenlétét keleti szárnyán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!