Szijjártó Péter: A magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése Románia schengeni csatlakozásának előmozdítása

2023. november 8. – 15:20

Szijjártó Péter: A magyar EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzése Románia schengeni csatlakozásának előmozdítása
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (b) és Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter szerdán Bukarestben tárgyalt – Fotó: Szíjjártó Péter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi Magyarországon a Romániával való együttműködésnek stratégiai jelentőséget tulajdonítunk, aminek a legfontosabb bázisát és erőforrását az Erdélyben, Székelyföldön élő magyar nemzeti közösség jelenti. Ezért is lesz a jövő évi magyar európai uniós elnökség egyik legfontosabb célkitűzése Románia schengeni csatlakozásának előmozdítása, amennyiben erre addig nem kerülne sor” – írta Facebook-oldalán Szíjjártó Péter magyar külügyminiszter.

„Magyarország második legfőbb exportpiaca Románia, és a schengeni csatlakozással még szorosabbá válhatna a gazdasági és kereskedelmi együttműködésünk. Ezenfelül automatikusan megnyílna tíz új határátkelési pont is a két ország között, ami nagy segítség lenne a helyi magyar közösségnek az anyaországgal való kapcsolatok fenntartásában” – érvelt a közösségi oldalán Szíjjártó.

A magyar külügyminiszter kifejtette: erről Kelemen Hunort személyesen is biztosította. A két politikus egyébként a találkozójukat követően közös sajtótájékoztatót is tartott, ahol az együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Az RMDSZ elnökének oldalán megtekinthető az eseményről készült felvétel.

Kelemen Hunor elmondta: teljesen természetes ma már, hogy ha a magyar kormány képviselői Romániába látogatnak, az RMDSZ képviselőivel is találkoznak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!