Közösen fejlesztenek moduláris atomreaktorokat román és belga szakemberek

2023. november 8. – 14:48

Közösen fejlesztenek moduláris atomreaktorokat román és belga szakemberek
Klaus Iohannis román államfő (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozott – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő és Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdai találkozóját követően a romániai és belgiumi szakintézmények egyetértési megállapodást írtak alá a moduláris, gyors ólomhűtésű reaktorok (SMR-LFR) fejlesztéséről, írja az Agerpres.

A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Iohannis elmondta, örül, hogy az energia területén létrejött ez az újabb megállapodás, amelyben a romániai és belgiumi feleken kívül két olasz és egy egyesült államokbeli intézmény is részt vesz.

A megállapodást a romániai Atomenergiai Technológiai Vállalat (RATEN), az olasz ANSALDO NUCLEARE S.P.A. és ENEA (Új Technológiák, Energia és Fenntartható Gazdasági Fejlődés Nemzeti Ügynöksége), a belga SCK CEN (Nukleáris Energetikai Tanulmányok Központja) és az egyesült államokbeli WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC írta alá.

'A 2023. november 8-án aláírt egyetértési megállapodás alapján a felek számos tevékenységet végezhetnek közösen. A megállapodás emellett megteremti az alapot egy jövőbeli együttműködési megállapodásról szóló tárgyalásokhoz e technológia fejlesztésének felgyorsítására. A technológiát olyan szintre kell fejleszteni, amely lehetővé teszi a fokozott biztonságú, gazdaságilag versenyképes és a tiszta energiarendszerre való áttéréshez hozzájáruló reaktorok kereskedelmi forgalomba hozatalát' – számolt be az elnöki hivatal, amely szerint Románia az új generációs nukleáris technológiák fejlesztőinek élvonalába kerülhet.

Belgiumi hivatalos látogatása során Iohannis ellátogat a Nukleáris Energetikai Tanulmányok Központjába, ahol találkozni fog az SCK CEN-ben dolgozó román kutatók egy csoportjával.

A román államfőt Fülöp belga király is fogadja a brüsszeli királyi kastélyban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!