Közösen fejlesztenek moduláris atomreaktorokat román és belga szakemberek

2023. november 8. – 14:48

Közösen fejlesztenek moduláris atomreaktorokat román és belga szakemberek
Klaus Iohannis román államfő (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozott – Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő és Alexander De Croo belga miniszterelnök szerdai találkozóját követően a romániai és belgiumi szakintézmények egyetértési megállapodást írtak alá a moduláris, gyors ólomhűtésű reaktorok (SMR-LFR) fejlesztéséről, írja az Agerpres.

A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Iohannis elmondta, örül, hogy az energia területén létrejött ez az újabb megállapodás, amelyben a romániai és belgiumi feleken kívül két olasz és egy egyesült államokbeli intézmény is részt vesz.

A megállapodást a romániai Atomenergiai Technológiai Vállalat (RATEN), az olasz ANSALDO NUCLEARE S.P.A. és ENEA (Új Technológiák, Energia és Fenntartható Gazdasági Fejlődés Nemzeti Ügynöksége), a belga SCK CEN (Nukleáris Energetikai Tanulmányok Központja) és az egyesült államokbeli WESTINGHOUSE ELECTRIC COMPANY LLC írta alá.

'A 2023. november 8-án aláírt egyetértési megállapodás alapján a felek számos tevékenységet végezhetnek közösen. A megállapodás emellett megteremti az alapot egy jövőbeli együttműködési megállapodásról szóló tárgyalásokhoz e technológia fejlesztésének felgyorsítására. A technológiát olyan szintre kell fejleszteni, amely lehetővé teszi a fokozott biztonságú, gazdaságilag versenyképes és a tiszta energiarendszerre való áttéréshez hozzájáruló reaktorok kereskedelmi forgalomba hozatalát' – számolt be az elnöki hivatal, amely szerint Románia az új generációs nukleáris technológiák fejlesztőinek élvonalába kerülhet.

Belgiumi hivatalos látogatása során Iohannis ellátogat a Nukleáris Energetikai Tanulmányok Központjába, ahol találkozni fog az SCK CEN-ben dolgozó román kutatók egy csoportjával.

A román államfőt Fülöp belga király is fogadja a brüsszeli királyi kastélyban.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!