Miniszter: A román egészségügyben reformokra van szükség

2023. november 7. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai egészségügyi rendszer működését javítani kell, hangsúlyozta Alexandru Rafila egészségügyi miniszter A kormány órája elnevezésű parlamenti meghallgatáson. Az Agerpres beszámolója szerint a miniszter az épülő kórházakról, az oltásprogramról és a sokat halogatott országos rákellenes tervről is beszélt.

„Az egészségügyi rendszer kialakítását és működési módját mindenképpen meg kell változtatni és javítani kell. Akárcsak az Országos Rákellenes Program esetében, itt is egy folyamatról beszélünk. Aki azt hiszi, hogy egy szabályozás aktus, legyen az miniszteri rendelet, kormányhatározat vagy törvény, egyik napról a másikra megváltoztatja a dolgokat, az téved, és nem ismeri a valóságot” – mondta a miniszter.

A kormány által tervezett 27 új egészségügyi létesítmény maradéktalanul fel fog épülni, a regionális kórházak közül az első 2, a második 4, a harmadik 5 év múlva készül el. Az egészségügyi minisztérium semmiféle veszteséget nem okozott. Az Európai Bizottság döntése következtében csökkentették az országunknak kiutalt összeget – magyarázta Rafila.

Az oltás jog, és nem kötelesség, és hogy az országos immunizálási stratégiának semmi köze a beoltás kötelezővé tételéhez, mondta az egészségügyi tárca vezetője. Rafila emlékeztette a törvényhozókat, hogy az országos oltási stratégia az országos egészségügyi stratégia része, amelyet kormányhatározattal fogadtak el. A stratégia hozzáférést biztosít a romániai anyáknak az oltásokról való információkhoz, az immunizálás biztosítása az illetékes egészségügyi intézmények feladata. Mindennek semmi köze az oltás kötelezővé tételéhez, nyomatékosította a miniszter.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet a gyermekek egészsége iránti felelősségre. Mint mondta, olyan fertőző betegségek, mint a kanyaró és a rózsahimlő, oltás hiányában évente 1,5 millió áldozatot szednének világszerte. Azt is elmondta, hogy Romániában az átoltottság az utóbbi 12 évben 90 százalékról 80 százalékra csökkent.

A daganatos betegségek visszaszorítását célzó országos tervről az egészségügyi miniszter azt mondta: annak gyakorlatba ültetéséhez onkológiai és ehhez kapcsolódó szakértőkre van szükség. „Nagyon foglalkoztat minket ennek a tervnek a megvalósítása” – szögezte le Rafila.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!