Marcel Ciolacu a Bloombergnek: Félő, hogy a populista erők rossz irányba mozdítják el az ukrajnai helyzetet

2023. november 7. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna szövetségeseinek határozottan ki kell állniuk Kijev mellett, különben azt kockáztatják, hogy Vlagyimir Putyin győzelmével populista erőket bátorítanak Európa-szerte – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a Bloombergnek adott interjúban, amelyet a G4Media is szemlézett.

Marcel Ciolacu szerint a kormány folytatni fogja Ukrajna „többdimenziós támogatását”, még akkor is, ha az európai szövetségesek a háborús fáradtság jeleit mutatják, különösen az Izrael és a Hamász közötti konfliktus beárnyékolja az ukrajnai helyzetet. A közel-keleti konfliktus valószínűleg hamarabb megoldódik, mint a Románia melletti háború – mondta. „Románia továbbra is segíteni fogja Ukrajnát, függetlenül a politikai költségektől. Ezek a politikai költségek kevésbé fontosak, mint az a precedens, amelyet egy orosz győzelem teremtene”.

A miniszterelnök arra is rámutatott, hogy Európa-szerte robbanásszerűen megnőtt a jobboldali és populista erők támogatottsága, amelyek közül sokan támadják az Ukrajnának nyújtott kormányzati támogatást, és a Kremllel való kapcsolatok megszakítását fájlalják. Németországban a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak párt felemelkedését részben az oroszbarát érzelmek táplálták. „El tudják képzelni, hány Putyin hasonmás nőne ki a populista európai politikusok közül?” – kérdezte Ciolacu.

Az Európai Unió vezetői nyilvánosan egységes frontot tartanak fenn Oroszországgal szemben, és a blokk egy 12. szankciócsomagról tárgyal, amely 5 milliárd euró (5,4 milliárd dollár) értékű, Oroszországgal folytatott kereskedelmet céloz meg.

A támogatás gyengülésének jelei azonban már megjelentek, legutóbb Giorgia Meloni olasz miniszterelnök tréfás telefonbeszélgetésében, aki egy híres orosz komikuspárosnak azt mondta, hogy „nagy fáradtságot” tapasztalt Kijev támogatásában.

Románia kulcsszerepet játszott azokban az erőfeszítésekben, amelyek Kijev gazdasági életben tartására irányultak a gabonaexporton keresztül. Ciolacu elmondta, hogy Románia havi 3 millió tonnára növelte ukrán gabonaszállítási kapacitását – a háború kezdetekor félmillió tonnáról. Az ország ezt a következő hónapokban tovább növeli 4 millió tonnára – mondta a miniszterelnök.

A jövő évi választások nem fogják megváltoztatni az elkötelezettségét, jelentette ki Ciolacu – rámutatva a lengyelországi és szlovákiai választások alkalmával Kijev támogatásában bekövetkezett változásokra.

A kormányfő megerősítette, hogy támogatja Ukrajna és Románia szomszédja, az orosz befolyás ellen küzdő Moldova uniós tagsági kérelmét. Megjegyezte azonban, hogy az EU vezetői nehezen tudnak megegyezni a kérdésben, tekintettel Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a múlt hónapban hatalomra visszatért Robert Fico szlovák kormányfő oroszbarát nézeteire.

A román miniszterelnök a közelgő választások és a szélsőjobboldal erősödése kapcsán az EU-ban fennálló közvetlen kockázatokra hivatkozott a 27 tagú blokkban. „Ne felejtsük el, hogy jövőre európai parlamenti választások lesznek, és ha több szélsőséges párt kerül be az Európai Parlamentbe – az még sebezhetőbbé teszi az EU-t” – mondta Ciolacu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!