Betiltanák a 16 év alatti fiataloknak az elektromos roller vagy kerékpár használatát a közutakon

2023. november 7. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház jogi bizottsága kedden pozitívan véleményezte azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy csak a 16. évüket betöltött személyek járhatnak közutakon elektromos kerékpárral vagy rollerrel, a bérelhető rollerek estében pedig a fizetéskor egy 5 kérdésből álló, a közúti jogszabályokra vonatkozó kérdőívet kell kitölteni.

Az Agerpres által ismertetett tervezet értelmében az elektromos roller egy olyan két- vagy háromkerekű jármű, amely legfeljebb 25 kilométer/órás sebességgel mozog, elektromos motorjának névleges teljesítménye nem haladja meg a 2 kW-ot.

A közutakon használt elektromos kerékpárokat, rollereket és mopedeket világítással és fényvisszaverővel kell felszerelni, a védősisak használata pedig kötelező. Kivételt képeznek ez alól a bérelt elektromos rollerek. Emellett kötelező járműbiztosítással is rendelkezniük kell a közutakon használt elektromos rollereknek.

A képviselőház jogi bizottsága jövő héten vitatja meg azt a törvénytervezetet, amely előírja a fenti előírások megszegése esetén kiróható szankciókat.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!