Ciucă: Haladéktalanul felül kell vizsgálni a készpénzfizetés korlátozását

2023. november 6. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőbb felül kell vizsgálni a készpénzfizetés korlátozását, mert az ország bankautomata-hálózata nem képes fenntartani az intézkedést – jelentette ki hétfőn a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnöke.

Nicolae Ciucă ismét elmondta, hogy a kezdetektől ellenezte a készpénzfizetés korlátozását. A PNL-Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíció azonban az adócsalás visszaszorítására hivatkozva jóváhagyta.

A liberális pártelnök hozzátette, a pénzügyminiszterrel is megbeszélte, hogy az intézkedést haladéktalanul felül kell vizsgálni, az ország bankautomata-hálózata ugyanis jelenlegi formájában nem bírná meg.

Ciucă úgy vélekedett, vagy visszaállítják a készpénzfizetéshez eredetileg megszabott 10 ezer lejes felső határt, vagy találnak egy másik megoldást a bankszektor és a többi érintett intézmény képviselőivel folytatandó egyeztetések után.

Marcel Ciolacu pénteken a Facebook-oldalán bejelentette, hogy erre a hétre találkozóra hívja a pénzügyminisztérium és a Román Nemzeti Bank szakértőit, illetve a kisvállalkozók, a bankok és a civil társadalom képviselőit egyeztetni a készpénzfizetés korlátozásáról. Bejegyzésében a miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány intézkedésére reagálva a bankok növelni készülnek az illetékeiket.

November elsejétől a kormány készpénzfizetési korlátozásokat vezetett be. Ezek szerint a jogi személyek és természetes személyek közötti bevételek és kifizetések napi felső határa 5000 lej személyenként. Emellett a jogi személyek pénztárában lévő készpénzösszeg a nap végén nem haladhatja meg az 50.000 lejt. Két természetes személy között naponta legtöbb 10.000 lejes készpénzfizetés történhet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!