Kulturális miniszter: megújul a kolozsvári Nemzeti Színház épülete

2023. október 30. – 12:57

Kulturális miniszter: megújul a kolozsvári Nemzeti Színház épülete
A Kolozsvári Nemzeti Színház – Fotó: Nicu Cherciu / Kolozsvári Nemzeti Színház

Másolás

Vágólapra másolva

20 millió euróból újítják fel a kolozsvári Nemzeti Színház épületét, jelentette be Raluca Turcan kulturális miniszter az Emil Boc polgármesterrel közös hétfői sajtótájékoztatóján, írja a Cluj24.ro. A beruházást az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött finanszírozási megállapodás keretében biztosítja a kulturális minisztérium.

A felújítás megvalósíthatósági tanulmányára már meghirdették a közbeszerzési eljárást az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP), közölte a miniszter. Turcan szerint az épület körülbelül száz éve szolgálja a kulturális közeget, de teljes körű restaurálásban még nem volt része.

A tárcavezető szerint a tervre és a kivitelezésre összevonva írják majd ki a közbeszerzési eljárást, hogy ezzel gyorsítsák fel a folyamatot. A sajtótájékoztatón a Kolozsvári Állami Magyar Színház szintén esedékes felújításáról nem esett szó.

A Hunyadi (ma Ștefan cel Mare) téri Nemzeti Színház épületét a színházépületekre szakosodott, historizáló stílusáról híres bécsi Fellner és Helmer építésziroda tervei alapján építették, hogy felváltsa a korszerűtlenné vált Farkas utcai színházépületet. 1906-ban nyitották meg, a társulat akkori igazgatója Janovics Jenő volt. Az első világháború után a román társulat vette át, ezt követően a magyar társulat a sétatéri színházban folytatta működését az 1941 és 1945 közötti időszak kivételével, amikor visszatértek a korábbi épületbe.

Bár a huszadik század folyamán többször végeztek felújítási munkálatokat rajta, a Nemzeti Színház épületének rossz állapota régóta téma. Felújításra vár ugyanakkor a Kolozsvári Állami Magyar Színház sétatéri épülete is, 2020-ban be is került a kormányprogramba egy 15 millió eurós beruházás erre a célra, és ki is írták a közbeszerzési eljárást a tervre. Tompa Gábor, a színház igazgatója az évadnyitó sajtótájékoztatón azt mondta, úgy tudja, hogy a munkálatok engedélyezéséhez szükséges dokumentációt a licitet elnyerő nagyváradi cég még nem nyújtotta be a fejlesztési minisztériumhoz tartozó Országos Befektetési Ügynökséghez (CNI), de ha ez megtörténik, még le kell bonyolítani a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást is. Az igazgató szerint a korszerűsítés költségei ma már 21 millió euróra rúgnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!