Nyílt levélben kérik a cipzár elv alkalmazását a választási listákon

2023. október 26. – 13:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bár létezik egyfajta kötelező nemi kvóta Romániában a parlamenti választásokra vonatkozóan, ez nem vezetett el ahhoz, hogy érdemben növekedjen a nők befolyása a politikában. 56 civil szervezet illetve köztiszteletben álló magánszemély ezért egy nyílt levelet fogalmazott meg, amiben a cipzár elv kötelezővé tételét javasolják – írja a Mediafax. A cipzár elv azt jelenti, hogy egy választási listán nem következhet egymás után kettőnél több azonos nemű jelölt.

A kezdeményezők a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legutóbbi jelentését idézik, mely szerint Románia az utolsó előtti helyen áll a nemek közötti egyenlőség tekintetében, a nők politikai hatalma tekintetében pedig a legutolsón.

Mint írják, a cipzár rendszer kötelezővé tételének hiányában a vonatkozó törvény, mely 33 százalékos női kvótát írt elő, lényegében hatástalan. „A 2020-as és a 2016-os választásokon a nők aránya az összes jelölt között nagyon közel volt a 30%-hoz. De mivel nem a befutó helyeken szerepeltek, a megválasztott nők aránya nem érte el a 20%-ot sem” – írják a levélben. Sőt, mint rámutatnak, visszaesés tapasztalható.

„Bár a 2020-as parlamenti választásokon a 2016-os parlamenti választásokhoz képest nőtt a női jelöltek aránya, a nők parlamenti képviselete csökkent, Románia visszalépett ezen a téren. A nők képviseleti aránya a 2016-os 19,1%-ról 2020-ra 18,5%-ra esett vissza. Szükségesnek tartjuk, hogy minden olyan párt, amely a nők szavazataira pályázik, olyan törvényjavaslatokat támogasson, amelyek biztosítják a nők valós képviseletét” – írják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!