Új, román fejlesztésű lőfegyvert mutattak be

2023. október 26. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Kudzsir-i fegyvergyár nagyon közel áll ahhoz, hogy egy új, a NATO-szabványoknak megfelelő, román gyártmányú fegyvert engedélyeztessen, írja az Adevărul. A 5,56 x 45 mm kaliberű puskát a Román Hadsereg Napja alkalmából szervezett ünnepségen állították ki Gyulafehérváron. A portál szerint a fegyver több mint 10 éve készül a Stimpex Románia és az állami tulajdonú Romarm vállalat együttműködésével.

„Ez egy fejlesztés alatt álló fegyver, kétkezes, reflex célzókészülékkel, összecsukható és levehető ágyúval. Jelenleg engedélyeztetés alatt áll, és körülbelül egy hónapon belül a NATO-szabványok szerint jóváhagyják, és meglátjuk, milyenek lesznek a kilátások. A következő lépés az lehet, hogy bekerüljön a fegyveres erők eszköztárába, ha úgy kívánják” – nyilatkozták a lapnak a gyár képviselői.

Mint kiderült, egy ilyen, percenként 600 lövedékkel és 900 m/s lövedéksebességgel rendelkező fegyver ára 900-1000 dollárra becsülhető darabonként, teljesen felszerelve.

„A mechanikus és optikai célzóberendezéssel ellátott fegyver súlya körülbelül 3,2 kilogramm. A 16 hüvelykes cső leszerelhető és rövidebb csőre cserélhető, a sínekre pedig más célzórendszerek is felszerelhetők. Az 5,56 x 45 mm kaliberű támadófegyver automata és félautomata üzemmódban is használható” – magyarázták a fejlesztők.

Azt is elmondták, hogy a Kalasnyikov platformon készült puska már 2019-ben készen állt, de nem felelt meg az előírt súlynak, és egyéb technikai elvárások is felmerültek vele szemben. A problémákat időközben sikerült megoldaniuk, azonban a román védelmi minisztériumtól nem érkezett egyelőre megrendelés. A projektet, mint elhangzott, Nicolae Ciucă volt védelmi miniszter és miniszterelnök, a szenátus jelenlegi elnöke is hathatósan támogatta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!