Az osztrák kancellár szavaiból ítélve, Ausztria ismét el fogja utasítani Románia schengeni csatlakozását

2023. október 25. – 09:52

Az osztrák kancellár szavaiból ítélve, Ausztria ismét el fogja utasítani Románia schengeni csatlakozását
Karl Nehammer Gottfried Helnwein Valóság és fikció című kiállításmegnyitóján a bécsi Albertinában, 2023. október 24-én – Fotó: Andreas Tischler / APA-Picturedesk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben azt mondta Nikolai Denkov bolgár miniszterelnöknek, hogy a schengeni bővítés most nem lehetséges, mert a schengeni rendszer „elromlott” – írja a Volksblatt Austria alapján a Libertatea.

A bolgár miniszterelnök kedden Bulgária schengeni csatlakozása miatt utazott Bécsbe, azonban kampánya, Karl Nehammer kancellár szavaiból ítélve, nem úgy tűnik, hogy sikeresnek bizonyult.

„Ausztriának egyértelmű álláspontja van arról, hogy a schengeni térség bővítésére jelenleg nem kerülhet sor” – mondta Nehammer újságíróknak a Denkovval folytatott bécsi találkozója végén. Nehammer utalt arra is, hogy a schengeni térségben a kétoldalú határellenőrzéseket fel kell oldani, mielőtt Ausztria zöld utat ad Bulgáriának és Romániának, és hogy az EU külső határainak jobb védelmére, gyorsabb eljárásokra és hazatoloncolási megállapodásokra van szükség. Az osztrák kancellár ezen feltételek teljesülése után érezné úgy, hogy érdemi beszélgetést lehetne folytatni a két ország schengeni csatlakozásáról.

A kancellár ismét „romlottnak” nevezte a schengeni rendszert, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az osztrák álláspont „nem Bulgária vagy Románia ellen irányul”.

A kancellár azt is mondta, hogy nem kétséges, hogy egy határellenőrzés nélküli rendszer gazdasági szempontból hatékonyabb lenne, de a biztonsági helyzet jelenleg nem teszi lehetővé az ellenőrzések megszüntetését. Nehammer a terrorfenyegetettséggel is összefüggésbe hozta, mondván, hogy az illegális bevándorlók a schengeni övezeten keresztül jutottak be Ausztriába, és „nem tudni, miért lépik át a határt”.

Denkov a maga részéről hangsúlyozta, hogy Bulgária és Románia schengeni tagsága segítene a migráció elleni küzdelemben, és ismertette országa érveit Nehammerrel szemben. Bulgária és Románia schengeni tagságával az illegális migráció elleni küzdelem „sokkal hatékonyabb” lehetne – érvelt a bolgár miniszterelnök.

Románia schengeni csatlakozását legutóbb 2022. december 8-án akadályozta meg Ausztria Brüsszelben. Az osztrákok az egy évvel ezelőtti szavazáskor is a bevándorlókra hivatkoztak, ennek ürügyén vétózták meg Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. A szavazáson Hollandia is Bulgária felvétele ellen szavazott, de mivel a két országot együtt értékelték ki, ezért a nemleges szavazat Romániát is sújtotta.

Klaus Iohannis államfő június 29-én kijelentette, hogy Románia schengeni csatlakozását csak akkor tűzik napirendre a Bel- és Igazságügyi Tanácsban, ha egyértelmű jelek utalnak arra, hogy konszenzus van, hogy Ausztria ne utasítsa el ismét Romániát. Cătălin Predoiu belügyminiszter augusztus 26-án Bécsben találkozott kollégájával, Gerhard Karnerrel, ahol utóbbi már akkor kijelentette, hogy Ausztria fenntartja a schengeni bővítéssel szembeni álláspontját. Marcel Ciolacu kormányfő erre reagálva szeptember 15-én bejelentette, hogy Románia az Európai Bíróság elé viszi Ausztriát, ha a bécsi kormány az EU belügyminisztereinek decemberi tanácskozásán fenntartja schengeni vétóját. Október 19-én a belügyminisztérium Iohannis álláspontjával egyetértésben bejelentette, hogy a Romániával való schengeni bővítés napirendre tűzése az IB ülésen csak akkor történhet meg, ha „valamennyi uniós tagállam támogatása biztosított”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!