27 éves aradi fiatal vesztette életét az oroszokkal vívott harcokban Ukrajnában

2023. október 25. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

"radi fiatal vesztette életét az ukrajnai fronton, írja a Special Arad. A helyi hírportál szerint Rudolf Wittman az első aradi, aki az ukrajnai háborúban hunyt el. A mindössze 27 éves fiatal az Ukrajna területvédelméért nemzetközi légióban harcolt.

Rudolf Wittman, Aradon született és nőtt fel, Arad megye egyetlen magyar tannyelvű középfokú tanintézményében, a Csiky Gergely Főgimnáziumban érettségizett. Ukrajna előtt a francia idegenlégió tagja volt. Egy évvel ezelőtt ment Ukrajnába harcolni, a nemzetközi légióba.

Rudolf Wittmann közeli ismerősei szerdán az AGERPRES-nek elmondták, hogy a fiatalember már 19 évesen jelentkezett a francia idegenlégióba, de nem a fegyverek vonzották. 'Nagyon tisztelte azt a fegyelmet, becsületet, büszkeséget, ami a katonaságot jellemzi' – nyilatkozta egy jó barátja.

Marcus Jivan szerint Rudolfnak nagyon jó lelke és acélos akarata volt, és amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, nem akart ölbe tett kézzel ülni. 'Többször megkérdeztem tőle, biztos abban, hogy ezt akarja, (...) és ő meg volt győződve arról, hogy nincs más választása, mint tenni valamit egy szenvedő országért' – mondta Jivan, aki maga vitte el autójával a barátját a román-ukrán határig.

Beszélt arról is, hogy Rudolf kevesebb mint egy év ingyenes szolgálat után az ukrán hadsereg különleges alakulatához került. Interneten keresztül folyamatosan tartották a kapcsolatot, legutóbb múlt csütörtökön beszéltek.

A külügyminisztérium szerdán az AGERPRES kérdésére megerősítette: az ukrán hatóságok tájékoztatták Bukarestet 'egy román állampolgár Ukrajnában bekövetkezett haláláról'. Közölték azt is, hogy a csernyivci román főkonzulátus munkatársai segítenek a fiatalember holttestének hazaszállításában.

Az aradi fiatalember beleszeretett egy ukrán lányba, aki Facebookon számolt be a romániai kedvese haláláról. Ukrán barátnője, Ivanna érzelmes búcsút vett a 27 éves katonától a Facebookon. Egy külföldi, aki azért jött Ukrajnába, hogy megvédje a hazámat, és az oltalmazóm, a támaszom lett. Hihetetlenül nagyszívű, őszinte lelkű és kedves ember, aki nem félt a haláltól" – írta róla a bejegyzésében.

„Egy ember hihetetlen szívvel, őszinte lélekkel és hihetetlen kedvességgel. Nem félt a haláltól, azt mondta, csak le kell kapcsolni a villanyt, és minden Valhalla. Tényleg olyan volt, mint egy viking, ennyi erőt, bátorságot még nem láttam senkinél. Szerette a munkáját, azt mondta, hogy harcol, és a munkája és a bajtársak az elsők. A háború után azt mondta, hogy akkor az első hely az enyém lesz... és én elhittem, mert azt gondoltam, hogy az ilyen vikingek nem halnak meg, de ez egy átkozott háború, és brutális... a legjobbakat veszi el” – tette hozzá a nyugat-ukrajnai Hmelnickij városából származó fiatal nő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!