Az AUR ismét bekapcsolódott a torockói Székelykőn zajló szimbolikus térfoglalásba

2023. október 22. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Most helyreállt a rend. Ne tegyék tönkre a festéket. Tele van a kamránk, és arra vagyunk kiképezve, hogy megvédjük a nemzeti érdekeket”

– posztolta Facebook-oldalára Tiberiu Claudiu Bârstan, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Hunyad megyei szervezetének elnöke, miután ismét román nemzeti színűre festették át az Erdélyi-szigethegység egyik legnépszerűbb célpontján, a torockói Székelykő csúcsán található magasságjelző betonoszlopokat.

Az oszlopokat azután festették át piros-sárga-kékre, hogy az apuseni.info jelezte, azokat nemrég ismét a magyar nemzeti színek díszítik.

Mint írtuk, 2022 tavaszán, az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar államfő megmászta a Székelykő csúcsát, és posztolt is róla pár fotót a Facebookján. Az egyiken éppen a csúcson lévő egyik jelzőkő mellett volt látható, amely akkor még a magyar nemzeti színekben, piros-fehér-zöldben pompázott. Ezután egy héttel George Simion, az AUR elnöke személyesen mászta meg a Székelykőt, majd posztolt róla fotót, amelyen jól láthatóan ismét román nemzeti színű volt az oszlop, mellé pedig egy román lobogót is kitűztek. „Probléma megoldva!” – írta akkor Simion.

A többségében magyarok lakta Torockó mellett található 1128 méter magas Székelykő csúcsán lévő oszlopok egyébként folyamatos „disputa” tárgyát képezik, időről időre átfestik őket hol a román, hol a magyar nemzeti színekre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!