Dan Tanasă: Nem az AUR, hanem az RMDSZ köré kellene egészségügyi kordont vonni

2023. október 21. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) alelnöke, Dan Tanasă szerint nem a pártja, hanem az RMDSZ az a szervezet, amely köré egészségügyi kordont kellene vonni a romániai politikában, írja az Agerpres. A parlamenti képviselő pénteken a Facebook-oldalán Kelemen Hunor aznapi nyilatkozatára reagált.

Az RMDSZ elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a hazai demokratikus erőknek – pártállástól függetlenül – politikai értelemben vett „egészségügyi kordont” kellene vonniuk az AUR köré.

„Románia sokkal egészségesebb lenne az RMDSZ nélkül! Románia összes lakója megszenvedte az RMDSZ 33 éven keresztül tartó kormányzati részvételét! (....) Ha a román politikában valóban szükség van egészségügyi kordonra, akkor azt az RMDSZ és a megosztó, gyűlöletkeltő és Romániát folyamatosan becsmérlő politikája köré kell vonni” – írta bejegyzésében Tanasă.

A politikus kifejtette: nem tudja, hogyan nézne ki a parlament az RMDSZ nélkül, de biztos abban, hogy egy RMDSZ nélküli törvényhozó testület sokkal jobban védené és képviselné a románok és Románia érdekeit.

„Csak így fejlődhetne Erdély, és csak így kerülhetnének ki az ország központi részén fekvő megyék 33 év után abból a szegénységből, amelyben Kelemen Hunor és a többi RMDSZ-es kiskirály tartotta őket. Ez levegőhöz juttatná az erdélyi magyarokat is, akik 33 évnyi RMDSZ-es kiskirálykodás után megérdemlik, hogy valóban képviselve legyenek (...)!” – írta az AUR alelnöke.

Tanasă támadta Kelemen Hunort is, akit Románia „legmérgezőbb politikai szereplőjének” nevezett. Szerinte az RMDSZ elnöke „megfertőzte az egész társadalmat, és fenntartotta, sőt táplálta az irredentizmust és a szeparatizmust”, és elérkezett az ideje, hogy „hosszú szünetet tartson”.

Az RMDSZ elnöke azt is nyilatkozta Nagyváradon, hogy a pártoknak nem kellene versenyre kelniük az AUR-ral, mert ehhez át kellene venniük George Simionék politizálási módszereit is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!