RMDSZ Maros megyei szervezete: A PNL szélsőségesekkel is szövetkezne, csak hogy átvegyék Marosvásárhely irányítását

2023. október 19. – 16:41

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodásának adott hangot az RMDSZ Maros megyei szervezete annak kapcsán, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezete közös jelölt állítására szólította fel a többi pártot (PSD és AUR) a 2024-es polgármester-választásra.

„Felháborító! Miközben a PNL országos szóvivője ultranacionalista veszélyre figyelmezteti az állampolgárokat az AUR szélsőségesen nacionalista párt kapcsán, ugyanazon párt Maros megyei elnöke arról beszél, hogy szélsőségesekkel is szövetkeznének a jövő évi választásokon csak azért, hogy átvegyék Marosvásárhely irányítását” – olvasható az RMDSZ Maros megyei szervezetének közleménye alapján az Agerpres.

A szervezet szerint a PNL csak egy szempontot tart fontosnak: visszavenni a várost, megnyerni a polgármesteri tisztséget, és ezért semmi sem drága nekik.

„A PNL Maros megyei elnökének politikai gátlástalanságán nem lepődünk meg, megtapasztaltuk már. Amikor négy éven át vezette a megyét, szétverte a repülőteret, sokkal inkább hátráltatta, mint segítette volna Maros megye fejlődését. A keletkezett károkat azóta is próbáljuk helyrehozni. Mostani felhívása is pusztán azt mutatja, hogy ezúttal sincs sem jelöltjük, sem politikai programjuk, sem a közösség érdekeit, Marosvásárhely és Maros megye fejlesztését szem előtt tartó stratégiájuk” – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete szerint a PNL-nek az elmúlt három évben lett volna alkalma befolyásolni a város haladási irányát, de nem tette meg. Utalva ezzel arra, hogy Marosvásárhely egyik alpolgármesteri tisztségét a PNL kapta meg.

Soós Zoltán független polgármester Ciprian Dobre Maris megyei PNL-elnökre reagálva azt nyilatkozta, Dobre a saját embereit sem tartja tiszteletben, amikor a városvezetést kritizálja, hiszen annak egyik fontos tagja épp az ő párttársa. Soós szerint Dobre azért üzent hadat nekik, mert megijedt a marosvásárhelyi beruházások előrelépései láttán.

A polgármester a Székelyhon hozzátette, eddig jól együtt tudott dolgozni Alex György PNL-s alpolgármesterrel, de most, e szóbeli támadás után nem marad más megoldás számára, mint visszavonni az alpolgármester hatáskörét.

A Maros megyei RMDSZ elmondása szerint a PNL megyei szervezetének lépését, a választások előtti szűk egy évben, nem lehet másképp értelmezni, mint egy elhamarkodott kampányindítót, amivel pusztán az a céljuk, hogy meghatározzák az előttünk álló időszak nacionalista hangulatát.

Az AUR-ral való összefogás emlegetése pedig egy újabb világos jele a magyar közösség iránti tisztelet hiányának és illeszkedik ahhoz az erősödő hangulathoz, amely az RMDSZ kormányból történő kiszorítása után kezdődött el.

„Határozottan visszautasítjuk, hogy ilyen légkörben teljen a következő esztendő! Az RMDSZ Maros megyei szervezete felszólítja a PNL alpolgármesterét, hogy mondjon le a tisztségéről, hiszen a marosvásárhelyiek világossá tették, nem kérnek a nacionalizmusból, nem kérnek az etnikai konfliktusokból, különösen nem kérnek olyan vezetőkből, akik egy ultranacionalista párt kezére akarják bízni Marosvásárhely jövőjét” – írja a szervezet.

Az AUR több mint nyitott a párbeszédre, de valós megoldásokat szeretne

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Dragoş Burghelia csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a pártja már februárban javasolta egy közös jelölt indítását Soós Zoltán polgármester ellenében.

Kifejtette: az AUR több mint nyitott a párbeszédre arról, hogy miként lehetnek kiszabadítani a várost 'abból a szörnyű politikai csapdából, amelyben már három éve szenved, és még egy évet szenvedni fog'. Leszögezte, hogy pártja valós megoldásokat, nem kampányízű nyilatkozatokat szeretne.

„Ha a Maros megyei PNL tisztelt képviselői valóban választási együttműködést akarnak, akkor szeretnénk megkérdezni tőlük, hogy miért tartják még mindig fenn a helyi koalíciót az RMDSZ-szel a marosvásárhelyi önkormányzatban és a Maros megyei tanácsban. Semmi sem akadályozza meg őket abban, hogy holnap megszüntessék ezt az együttműködést, különösen a megyei tanácsban, ahol a román pártok vannak többségben” – nyilatkozta Burghelia.

Szerinte új, fiatal arcokra van szükség a marosvásárhelyi városvezetésben, akik valóban a megyeszékhely érdekeit képviselik. Kijelentette, hogy a város és a megye alulfejlettségéért az RMDSZ a felelős, mert az elmúlt harminc évben 'valamilyen formában' végig döntésközelben volt. Felrótta azt is az RMDSZ-nek, hogy korábban a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium 'etnikai kritériumok alapján' juttatta forrásokhoz az önkormányzatokat.

Burghelia hozzátette: az AUR azt szeretné, hogy Marosvásárhely kilépjen ebből az etnikai paradigmából, de ez szerinte csak fiatalos vízión alapuló együttműködés révén lesz lehetséges.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!