Román állampolgár minden ötödik, Olaszországban élő külföldi

2023. október 18. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Valamivel több mint 5 millió külföldi állampolgár tartózkodott Olaszországban januárban, akik kb. 20 százaléka volt romániai, írja azt olasz ilsole24ore.com alapján a G4Media. A területi megoszlást tekintve továbbra is Észak-Olaszország a legnépszerűbb a külföldiek körében, itt él közel 60 százalékuk.

Egész pontosan Lombardia a legvonzóbb régió, ahol az Olaszországban élő külföldiek 23,1%-a él; a második helyen Lazio (12,2%) áll, majd Emilia-Romagna (10,9%), Veneto (9,8%) és Piemont (8,2%) következik.

A nemzetiségi eloszlásról azt írják, hogy minden ötödik, Olaszországban élő külföldi állampolgár romániai, a második és harmadik helyen a marokkói és az albán állampolgárok állnak (8,4% és 8,3%).

Az idézett felmérés szerint a külföldi családokban született gyermekek száma csökkenő tendenciát mutat. 2012 és 2021 között a külföldi állampolgárokból álló családokban 28,7%-kal (közel 80 ezerről kevesebb mint 57 ezerre) csökkent az újszülöttek száma. A korábban tapasztalt növekedési csúcsok után (2003 és 2004 között +45,2%, 1999 és 2000 között +22,3%) az elmúlt évtizedben az újonnan születettek száma folyamatosan csökken (-5% az elmúlt két évben). A legtöbb szülést a román származású családok körében jegyezték(19,4%), őket a marokkói (13,3%) és az albán (11,8%) állampolgárságúak követik.

A külföldi munkaerő átlagosan kevésbé képzett, mint az olasz

Az iskolai végzettséget tekintve a külföldi munkaerő átlagosan kevésbé képzett, mint a helyi, a „legfeljebb középfokú végzettségűek” vannak túlsúlyban, míg a diplomások aránya mindössze 10,6%. A külföldi munkavállalóknak az olaszországi munkakeresés során a legfőbb nehézségei az „olasz nyelvtudás hiánya”, a „külföldi származás miatti megkülönböztetés”, a „tartózkodási engedély vagy állampolgárság hiánya” vagy a „külföldön szerzett képesítések elismerésének hiánya”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!