A román miniszterelnök Izraelben van, találkozott Netanjahuval és a román zsidóközösség képviselőivel is szeretne

2023. október 17. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kedden Izraelbe látogatott, ahol találkozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel, valamint az Izraelben élő román közösség képviselőivel, derül ki az Agerpres tudósításából.

A kormány tájékoztatása szerint Ciolacu megbeszélést folytat a romániai zsidó közösség egykori főrabbijával, Menákem Hákohennel is.

„Azért látogattunk Izraelbe, hogy szolidaritásunk üzenetét tolmácsoljuk az izraeli népnek, és jelezzük, hogy határozottan támogatjuk az országban élő jelentős román közösséget. Ilyen zavaros időkben Románia továbbra is a stabilitás tényezője, a béke, a demokratikus értékek és az emberi jogok védelmezője, és határozottan küzd a terrorizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen” – idézi Ciolacut a közlemény.

A román kormányfőt Luminiţa Odobescu külügyminiszter és Angel Tîlvăr védelmi miniszter, valamint Silviu Vexler képviselő, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke és Radu Ioanid, Románia izraeli nagykövete is elkíséri.

A két fél rövid közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Netanjahu kijelentette: „A civilizált világnak egységesen Izrael mögött kell állnia a Hamász felszámolásáért folytatott harcban. Nagyra értékelem az Önök támogatását ebben az időben, ehhez a közös civilizációt szolgáló célhoz. Köszönöm!”

Marcel Ciolacu nyilatkozatában rámutatott, hogy azért döntött úgy, hogy Izraelbe látogat, mert az olyan nehéz pillanatokban, mint amilyeneket az izraeli nép jelenleg átél, a partnereknek és a barátoknak szolidaritást kell tanúsítaniuk. „A román társadalom, a romániai izraeliek közössége és az izraeli románok közössége Önnel együtt gyászolja, miniszterelnök úr, a Hamász által elkövetett terrortámadások ártatlan áldozatait – nőket, gyermekeket, fiatalokat” – jelentette ki Ciolacu.

A román kormányfő arról biztosította az izraeli miniszterelnököt, hogy „Románia továbbra is következetes állam marad a közel-keleti kapcsolataiban. Éppen ezért rendkívül aggaszt bennünket az erőszak növekvő spirálja, amelynek szörnyű következményei vannak az izraeli és a palesztin lakosságra nézve.”

Nyilatkozatának utolsó részében Ciolacu az Izraelben élő románoknak üzent, mondván, hogy szeretném biztosítani őket arról, hogy „fenntartjuk a béke előmozdítójaként való hozzáállásunkat, de a nehéz időkben is feltétel nélkül kiállunk szövetségeseink és barátaink mellett, megvédve a demokratikus értékeket.”

A román miniszterelnök izraeli látogatásáról szóló információt eredetileg kedd reggel jelentették a hírügynökségek, de nem sokkal később a kormány hivatalos közleményben erősítette meg. A román küldöttség, amely egy katonai repülőgéppel repült Izraelbe, a tervek szerint találkozik a román közösség képviselőivel, valamint a romániai zsidó közösség 1997-2011 közötti főrabbijával is.

A látogatásra annak fényében kerül sor, hogy Izrael területén és a Gázai övezetben vannak olyan román állampolgárok, akik kérik Romániába való hazatelepítésüket.

Ciolacut vasárnap kérdezték arról, hogy tervez-e látogatást Izraelbe, hogy kifejezze Románia támogatását. Akkor kitérő választ adott, és megerősítette, hogy legalább egy külföldi útja lesz, mégpedig Kijevbe, a két kormány, a román és az ukrán kormány találkozójára, miután Denis Smishal ukrán miniszterelnök nemrég Bukarestben járt. Akkor hozzátette, hogy ennek a programnak a függvényében meglátja, hogy szükség van-e további utazásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!