Romániában összesen 65 ezer szexuális erőszaktevőt tartanak nyilván

2023. október 14. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai szexuális agresszorok listáján jelenleg 65.000 személy szerepel – közölte szombaton Nagyváradon Alina Gorghiu igazságügyi miniszter.

Gorghiu azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, nagyon fontosnak tartja, hogy a szexuális erőszaktevőket nyilvántartásba vegyék. Minden oktatási, egészségügyi, szociális védelmi köz- vagy magánintézmény, amelynek tevékenysége közvetlen kapcsolatot feltételez gyerekekkel, idősekkel vagy fogyatékkal élőkkel, köteles feddhetetlenségi bizonyítványt kérni ennek a nyilvántartásnak a kezelőitől, mielőtt valakivel munkaviszonyt kezdene – magyarázta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy 2019-ben fogadták el a szexuális bűncselekményeket elkövető személyek országos nyilvántartásáról szóló törvényt. Azóta a román állam 65 ezer szexuális agresszort regisztrált.

Gorghiu elmondta, a listán szereplő személyekkel szemben több intézkedés is érvényben van, például 3 havonta jelentkezniük kell a rendőrségen, ahol be kell számolniuk munkájukról, tevékenységeikről, megélhetésükről; előre be kell jelenteniük minden 15 naposnál hosszabb utazást, és évente új fényképet készítenek róluk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!