Levette a mikrofonját Böjte Csaba, amikor a pedofíliáról kérdezték, és távozott az interjú helyszínéről

2023. október 9. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava készített videóinterjút Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjével, azonban nagyon gyorsan vége szakadt a beszélgetésnek. Visszaéltél a bizalmammal – ezzel a mondattal felállt, majd elsétált a vele videóinterjút készítő népszavás újságírótól Böjte Csaba, amikor a beszélgetésben a pedofília került szóba. Szerinte statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap.

Böjte Csabát augusztus 20-án Magyar Becsületrenddel tüntették ki, amiért az alapítvány a fennállása alatt eddig hatezer gyereket emelt ki a nehéz sorsból és adott nekik esélyt az új életre. Ez a díjazás adta az apropót az interjúkészítéshez, amelynek megbeszélésekor a Népszava jelezte Böjtének, hogy a gyermekbántalmazás és a kászonaltízi gyermekotthonban elkövetett gyermekek elleni szexuális abúzusok kapcsán a pedofília kérdésköre is fel fog merülni az interjú során. Böjtének nem volt ez ellen kifogása, és a tizedik percig minden a normális mederben is haladt a beszélgetésben, majd az újságíró felvetette a pedofília kérdését. Erre Böjte Csaba kijelentette, hogy aljas dolog ezt az egyház nyakába varrni, hiszen statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap.

Ezt követően Böjte jelezte, hogy ezt a témát nem is szeretné folytatni. Az újságíró arra kérdezett rá, hogy vajon miért van tabusítva ez a téma, hosszasan hallgatott, majd levette magáról a mikrofont, belekezdett egy mondatba, majd abbahagyta, felállt és elsétált, odavetve még a riporternek, hogy „gyenge újságíró vagy” és „visszaéltél a bizalmammal”.

A Népszava közétette a rögzített 11 percet módosítás nélkül: ITT lehet megnézni.

A lap érvelése szerint azért döntöttek a közlés mellett Böjte Csaba fenntartásai ellenére is, mert fontos és közérdeklődésre számot tartó ügyben releváns információkat osztott meg az interjúalany.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!