A székelyföldi románok fóruma eltávolított zászlóárbócok visszahelyezését kéri Antal Árpádtól

2023. október 9. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem volt építkezési engedélye a Kovászna megyei prefektusi hivatal elé több mint tíz évvel ezelőtt kihelyezett román, uniós és NATO-zászló árbócainak – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere arra reagált, hogy a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) a múlt héten felszólította a három árbóc visszaállítására a prefektúrát.

Az elöljáró felidézte, hogy az árbócokat a város központi terének felújításakor távolították el, de a prefektusi hivatal kérésére, a törvényes eljárásokat betartva, visszaállíthatók az eredeti helyükre.

„Úgy tudom, hogy ezeknek az árbócoknak nem volt építkezési engedélyük. (...) Felállításukkor nem kértek engedélyt. (...) Léteznek törvények, amiket tudomásom szerint a prefektusi hivatalnak is be kell tartania” – mondta Antal Árpád.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma szerint az 1990-es évek elején felállított három árbócot a 'román nemzeti szimbólumokból csúfot űzve' a sepsiszentgyörgyi önkormányzat távolíttatta el, és a helyükre egy 'kihasználatlan és használhatatlan' kerékpártartót tétetett.

Ráduly István prefektus elmondta, hogy az árbócokat nem ő távolította el, és az intézmény homlokzatára kitűzött jelenlegi zászlók elhelyezése megfelel a törvényes előírásoknak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a prefektúra előtti terület Sepsiszentgyörgy közterülete, ahová építkezni csak a polgármesteri hivatal engedélyével lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!