115 román állampolgárt szállítottak haza Izraelből

2023. október 9. – 08:45

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magán-légitársaság repülőgépével 115 román állampolgárt szállítottak a romló biztonsági helyzet miatt Izraelből Romániába vasárnap – tájékoztatott a külügy közleménye nyomán az Agerpres.

Összesen mintegy 900 román állampolgár kérte a hazaszállítását Izraelből és a Gázai övezetből a térségben kirobbant fegyveres konfliktus miatt – nyilatkozta hétfőn a külügyminiszter.

Luminiţa Odobescu beszámolója szerint Izraelben 800, a Gázai övezetben mintegy 100 román állampolgár vár jelenleg a kimenekítésre, utóbbiak többnyire vegyes családok tagjai.

Hétfő reggelig kilenc repülőjárattal összesen több mint 800 román állampolgárt szállítottak haza Izraelből. „Még nagyon sokan vannak a várólistán. (...) Erőfeszítéseket teszünk, hogy mielőbb jussanak haza biztonságban” – nyilatkozta a tárcavezető a Digi 24 televíziónak.

Elmondta azt is, hogy hétfőn egy Tarom-gép és magán-légitársaságok további három repülőgépe indul Izraelbe román állampolgárok után.

A jelenleg Izrael területén tartózkodó román állampolgárokat arra kérik, hogy lépjenek kapcsolatba Románia tel-avivi nagykövetségével, és küldjék el a [email protected] email-címre személyazonosító adataikat és tartózkodási helyük koordinátáit. A tel-avivi román nagykövetséget a +972 54 5643279-es, a haifai főkonzulátus a +972 543 998 038-as számon lehet elérni.

A külügyi tárca a https://telaviv.mae.ro, consular-protection.ec.europa.eu és www.mae.ro honlapokat ajánlja az állampolgároknak tájékozódás céljából. Emlékeztet ugyanakkor, hogy a külföldre utazóknak az 'Egy SMS életet menthet!' tájékoztató kampány részeként rendelkezésükre áll az SMS-riasztási szolgáltatás is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!