Kelemen Hunor szerint az RMDSZ visszatérne a kormányba a 2024-es választások után

2023. október 6. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ arra számít, hogy a jövő évi választások nyomán megtartja polgármestereinek és törvényhozóinak létszámát, és szeretne visszatérni a kormányba – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.

Az Agerpres beszámolója szerint a szövetségi elnök Aradon tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a jövő évnek óriási tétje van a romániai magyar közösség számára.

„Az európai parlamenti választások nyomán két képviselői tisztségre számítunk, a helyhatósági választásokon pedig meglátásunkban tartani fogjuk a jelenlegi 200 önkormányzati tisztséget. Szeretnénk a parlamentben is ismét elérni az arányos képviseletet, és azt sem titkoljuk, hogy célkitűzéseink között szerepel a kormányra való visszatérés, amennyiben a jövő évi választásokon jó eredményt érünk el” – nyilatkozta Kelemen.

Hozzátette: ellentétben a román politikai pártokkal, az RMDSZ, bármit is tesz ellenzékben, bármennyire is kritikus a kormánnyal szemben, nem tud többet elérni a választásokon 6,5-7 százaléknál.

A román ellenzéki pártoknak van esélyük 10 százalékról 20 százalékra ugrani, és erre a legjobb példa a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Akár a 30 százalékot is elérhetik, megnyerhetik a választásokat is, mert van lehetőségük plusz szavazatokat gyűjteni – magyarázta az RMDSZ elnöke.

„Ameddig azonban működik Romániában az etnikai szavazás, az RMDSZ, bárhogyan is viselkedik ellenzékben, nem fogja meghaladni a 6,5-7 százalékot” – mondta Kelemen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!