Kelemen Hunor szerint az RMDSZ visszatérne a kormányba a 2024-es választások után

2023. október 6. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ arra számít, hogy a jövő évi választások nyomán megtartja polgármestereinek és törvényhozóinak létszámát, és szeretne visszatérni a kormányba – jelentette ki pénteken Kelemen Hunor.

Az Agerpres beszámolója szerint a szövetségi elnök Aradon tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a jövő évnek óriási tétje van a romániai magyar közösség számára.

„Az európai parlamenti választások nyomán két képviselői tisztségre számítunk, a helyhatósági választásokon pedig meglátásunkban tartani fogjuk a jelenlegi 200 önkormányzati tisztséget. Szeretnénk a parlamentben is ismét elérni az arányos képviseletet, és azt sem titkoljuk, hogy célkitűzéseink között szerepel a kormányra való visszatérés, amennyiben a jövő évi választásokon jó eredményt érünk el” – nyilatkozta Kelemen.

Hozzátette: ellentétben a román politikai pártokkal, az RMDSZ, bármit is tesz ellenzékben, bármennyire is kritikus a kormánnyal szemben, nem tud többet elérni a választásokon 6,5-7 százaléknál.

A román ellenzéki pártoknak van esélyük 10 százalékról 20 százalékra ugrani, és erre a legjobb példa a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR). Akár a 30 százalékot is elérhetik, megnyerhetik a választásokat is, mert van lehetőségük plusz szavazatokat gyűjteni – magyarázta az RMDSZ elnöke.

„Ameddig azonban működik Romániában az etnikai szavazás, az RMDSZ, bárhogyan is viselkedik ellenzékben, nem fogja meghaladni a 6,5-7 százalékot” – mondta Kelemen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!