Aknára futott egy török hajó Románia partjainál

2023. október 6. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Aknára futott egy török zászló alatt közlekedő teherhajó a Fekete-tengeren Románia partjainál csütörtökön. A jármű kisebb károkat szenvedett, személyi sérülés viszont nem történt, a legénység biztonságban van – írja a Reuters alapján a news.ro.

Az Ambrey brit tengerbiztonsági cég közölte, hogy olyan információt kapott, miszerint a hajó a romániai Sulinától 11 tengeri mérföldre északra, a Sulina-csatorna bejáratának közelében futott tengeri aknára.

Az elmúlt hónapokban ez az első olyan eset, amikor egy hajó tengeri aknára fut a térségben A Fekete-tenger térségét a biztosítók magas kockázatú területnek minősítették, ahol az úszó aknák továbbra is veszélyt jelentenek.

Egy ukrán kormányzati forrás megerősítette, hogy egy hajó aknára futott, hozzátéve, hogy „valószínűleg egy második világháborús aknáról vagy egy tavaly otthagyott aknákról van szó”, de nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Yoruk Isik, a Bosphorus Observer tanácsadó cég vezetője a Reutersnek megerősítette, hogy a Kafkametler nevű hajó kisebb sérüléseket szenvedett az egyik ballaszttartálynál, hozzátéve, hogy a legénység biztonságban van.

A Kafkametler a MarineTraffic hajókövető weboldal csütörtök esti adatai szerint a Duna-csatornában vetett horgonyt az ukrajnai Vilkove terminál közelében.

Az incidensre azt követően került sor, hogy Oroszország júliusban visszalépett attól az ENSZ által támogatott megállapodástól, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát szállítson egy biztonságos tengeri folyosón keresztül a Fekete-tengeren. Azóta Ukrajna saját ideiglenes „humanitárius folyosót” hozott létre a teherhajók számára, és augusztus óta több hajó is elhagyta az ukrán fekete-tengeri kikötőket, melyek a lehető legközelebb hajóznak Románia, Bulgária és Törökország felségvizeihez.

Oroszország tengeri aknákat vethet be a fekete-tengeri polgári hajózás ellen, többek között az ukrán kikötőkbe vezető bekötőútvonalakon történő elhelyezéssel – figyelmeztetett szerdán a brit kormány hírszerzési információkra hivatkozva.

Az Ambrey cég csütörtökön közölte, hogy az incidens ugyanazon a napon történt, amikor arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy az orosz haditengerészet valószínűleg újabb tengeri aknákat telepít, amelyeket Ukrajna gabonaexportjának meghiúsítására vetnek be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!