Vizsgálatot rendelt el a gazdasági miniszter a Román Lottótársaságnál az új arculat miatt

2023. október 5. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Ellenőrzést jelentett be a Román Lottótársaságnál Ştefan Radu Oprea gazdasági miniszter, miután felmerült, hogy a cég új logójához egy néhány euróért letölthető grafikát használt fel az a cég, amelynek 50 ezer eurót fizettek a dizájnért.

A Román Lottótársaság pár napja jelentette be Facebook-oldalán, hogy 117 éves évfordulója alkalmából arculatot vált, új szlogenje az lesz, hogy „Sok szerencsét minden románnak!”, az új logó pedig a román nemzeti identitásra utaló piros, sárga, kék, illetve a lottózáshoz kapcsolódó zöld színt ötvözi.

A Libertatea azonban szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Román Lottótársaság új logója kísértetiesen hasonlít három másik cég logójára, illetve arra a grafikára is, amelyik két online képforgalmazónál is néhány euróért megvásárolható. Mint írták, a Román Lottótársaság új arculatát a Rusu&Borțun bukaresti reklámügynökség tervezte, 50 000 euróért.

„Eredeti tervezési folyamatról beszélünk, amit az is bizonyít, hogy a hivatkozott nyilvános adatbázisokban található képek egyikét sem nézték meg vagy töltötték le a csapatunk vagy partnerünk egyik számítógépéről sem” – reagált közleményében a Rusu&Borțun cég. Azt is hozzátette, hogy a logó csak egy eleme annak a 78 oldalas, összetett dokumentumnak, amelyet a Román Lottótársaság számára egy kiterjedt csapat 60 nap alatt kidolgozott.

A Libertatea által megkérdezett szakértők azonban úgy vélték, a tervező felelősségéhez az is hozzátartozik, hogy leellenőrizze, hogy nincs-e a piacon már ahhoz hasonló dizájn, mint amit ő kitalált.

A logó megtervezése a szerződésben vállalt szolgáltatásoknak csak kis töredékét tette ki, közölte csütörtökön a Román Lottótársaság is. „A szerződésben foglaltaknak megfelelően a szolgáltató felel a benyújtott grafikai és szöveges javaslatok eredetiségéért és megkülönböztethetőségéért” – tette hozzá a vállalat.

Nem ez lenne az első eset, hogy Romániában közpénzből olyan logóért fizetnek, ami az összeg töredékéért letölthető az internetről. Nemrég Mamaia friss turisztikai logóját vonták vissza, mert kiderült, hogy megegyezik egy spanyolországi lakópark logójával. 2010-ben pedig hatalmas felháborodást váltott ki, amikor kiderült, hogy Románia új turisztikai logója 250 dollár körüli összegért megvásárolható az erre szakosodott oldalakról, miközben az arculattervezési szolgáltatásért 894 ezer eurót fizetett az Elena Udrea által vezetett turisztikai minisztérium.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!