Visszavonták Mamaia friss turisztikai logóját, mert egy spanyolországi lakóparkéról koppintották

2023. július 15. – 19:25

Másolás

Vágólapra másolva

Mamaia-Konstanca desztinációmenedzsmentjének szervezete (OMD) pénteken bejelentette, hogy Mamaia üdülőhely új logót kapott. A beszerzés valamivel több mint 16 000 euróba került (áfa nélkül), és közvetlenül a kolozsvári Blue Sky Advertising reklámcég tervezte meg.

Aztán alig egy nap múlva, szombaton a szervezet bejelentette, hogy visszavonja a város frissen bemutatott turisztikai logóját, mert időközben kiderült, hogy megegyezik egy spanyolországi lakóparkéval.

Kollázs, amelyen egymás mellé tették Mamaia logóját, az internetről letölthető template-et, illetve a Costa Bravai-i lakópark jelvényét. Forrás: G4Media
Kollázs, amelyen egymás mellé tették Mamaia logóját, az internetről letölthető template-et, illetve a Costa Bravai-i lakópark jelvényét. Forrás: G4Media



A döntés előzményeként a helyi sajtó megírta, hogy az önkormányzati szervezet 16 ezer eurót fizetett egy kolozsvári cégnek egy olyan logóért, amelyik mindössze 15 euróért letölthető az internetről. „A város által megvásárolt és bemutatott logó valójában egy vektoros modell, amely különböző szakosodott weboldalakon – többek között a freepik.com-on – megvásárolható, és amelyen beavatkozásokat lehet végezni. Éppen ezért a logó nem eredeti, kifejezetten Mamaia üdülőhely számára tervezett, hanem már több hely vagy vállalkozás népszerűsítésére használják, az egyik ilyen egy Costa Brava-i luxus ingatlanfejlesztő” – hívta fel a figyelmet az Info Sud-Est oldal.

Szombaton a konstancai polgármesteri hivatal pontosította a sajtóban megjelenteket. Közleményük szerint, írja az Agerpres, 16 ezer eurós értékű szerződés, amelyet a kolozsvári céggel kötöttek, egy komplex szolgáltatási csomag teljes ára, ebből mindössze 800 eurót kértet a logó megalkotásáért és a fennmaradó összegért vállaltak más, arculattervezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat is. „Egy brand sokkal többet jelent a grafikai megjelenítésénél” – írta a városháza.

A hivatal közölte azt is, hogy egy lejt sem fizettek még ki a kolozsvári cégnek. Emlékeztettek arra, hogy a vállalkozás kilenc logóváltozatra tett javaslatot, ezekből választotta ki az OMD a pénteken ismertetett variánst. „Sajnos nem volt kapacitásunk utánanézni annak, hogy a kiválasztott logó eredeti-e vagy sem” – olvasható a közleményben, amely szerint a város egy új logó elkészítését rendelte meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!