1500 eurót követelt két magyar vámos, hogy átengedjen egy kamionsofőrt Romániába, letartóztatták őket

2023. október 4. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Vesztegetés miatt letartóztatott két magyar vámost a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség és nyomozást indított ellenük, írja a Népszava az ügyészség közleményérehivatkozva.

A közlemény szerint a regionális nyomozó ügyészség az Ártánd Közúti Határátkelőhelyen és a Nagykereki Autópálya Határátkelőhelyen lépett akcióba szeptember 19-én. Az összehangolt műveletben részt vett a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is. Az akcióról felvétel is készült:

A megalapozott gyanú szerint a két határrendész 2022. októberében az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor egyik este kilépésre jelentkezett egy német teherautó, mely Romániába szeretett volna belépni. A sofőr átadta a határrendésznek az iratokat, aki miután félreállította a járművet, közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért ∼4000 eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy „meg lehetne oldani 1500 euróval” is.

Az érintettek vitatták a szabálytalanságokat, fizetni ezért nem akartak, és azt mondták, hogy egyébként is csak 500 eurójuk van. Az egyik gyanúsított azonban közölte velük, hogy márpedig ha nem fizetnek, nem mehetnek Romániába.

Így végül átadtak a határrendésznek 300 eurót és 70 ezer forintot, majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további 200 lejt is.

Csak így engedték át őket a határon, amit azonban nem rögzítettek a nyilvántartásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!