INSCOP: Mircea Geoană lenne a legesélyesebb, ha vasárnap szerveznék a romániai elnökválasztást

2023. október 2. – 09:17

Másolás

Vágólapra másolva

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese kapná meg a szavazatok mintegy egynegyedét, ha függetlenként indulna a romániai elnökválasztásokon, a második helyen Marcel Ciolacu, a harmadik helyen pedig George Simion állna az INSCOP közvélemény-kutatása szerint, amely a News.ro megrendelésére készült.

Kelemen Hunor a nyolcadik helyre került a közvélemény-kutatás szerint, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă és Dacian Cioloş után. Az RMDSZ elnöke egyébként korábban úgy nyilatkozott, hogy nem indul elnökjelöltként a megmérettetésen.

Az INSCOP adatai szerint a megkérdezettek 57,2 százaléka menne el szavazni, 16,9 százaléka pedig biztosan nem, ha az elnökválasztást a következő vasárnap szerveznék meg.

A közvélemény-kutatásban külön kérdés vonatkozott arra is, hogy egy esetleges második fordulóban inkább kire voksolnának a válaszadók. Az eredmények szerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion alulmaradna az ellenfeleivel szemben, de eltérő mértékben: ha Mircea Geoană lenne az ellenfele, akkor 63,5% – 36,5% arányban oszlanának meg a szavazatok Geoană javára, Marcel Ciolacu jelenlegi miniszterelnök, a szociáldemokraták elnöke 58,8% – 41,2%-ra győzné le Simiont, Nicolae Ciucă, a liberálisok elnöke azonban csak 52,2% – 47,8%-ra.

Az INSCOP mért egy olyan esetleges második fordulót is, amelyben a PNL-s Emil Boc, Kolozsvár jelenlegi polgármestere mérkőzne meg Marcel Ciolacuval, ebben az esetben Boc kevesebb, mint 1 százalékkal győzne, Mircea Geoană és Emil Boc vetélkedése esetén pedig 59,9% – 40,1% lenne az eredmény Geoană javára.

A közvélemény-kutatást szeptember 15 és 22 között telefonos adatfelvétellel végezték el, 1550 fős mintán.

A Sociopol közvélemény-kutató nemrég szintén közzétett egy felmérést arról, hogyan alakulnának az államfőválasztások, ha a pártelnökök indulnának az elnöki székért. A felmérésből az derül ki, hogy Marcel Ciolacura és George Simionra a válaszadók 29-29 százaléka szavazott volna szeptember közepén. Ez a felmérés nem mérte sem Mircea Geoanăt, sem az Európai Ügyészség főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, aki szintén felmerült lehetséges elnökjelöltként, noha ő maga azt nyilatkozta, hogy nem indulna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!