Elhunyt a crevediai robbanás sebesültjei közül a hatodik áldozat is, akit Lübeckben kezeltek

2023. október 2. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Hatra emelkedett a Crevedia LPG-állomáson történt robbanás halálos áldozatainak száma, miután a németországi Lübeckben ápolt sebesült elhunyt – derül ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett baleseti jelentéséből.

A robbanásban égési sérüléseket szenvedett betegek közül négyet még mindig brüsszeli, lübecki és milánói klinikákon ápolnak.

Az egészségügyi minisztérium által küldött jelentés a következő adatokat közli:

  • Külföldi kórházakba felvett betegek száma: 4;
  • Elbocsátott betegek: 48: 41 romániai kórházból, 7 külföldi kórházból;
  • Elhunyt betegek: 6.

A hatodik haláleset szeptember 30-án történt, a beteg testfelületének több mint 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A külföldön kezelt betegek közül egy, eredetileg Milánóba szállított beteg, akinek testfelületének több mint 90 százaléka égési sérüléseket szenvedett, kritikus állapotban van, és egy másik, égési sérülésekre szakosodott olasz klinikára szállították át.

„A beteg intubálva van és gépi lélegeztetésre szorul. Hemodinamikailag instabil, kritikus állapotban, folyamatos megfigyelés alatt tartják. Átszállították egy másik olaszországi, égési sérülések kezelésére magasan specializálódott orvosi egységbe” – jelentették az orvosok a Bagdasar Arseni Sürgősségi Klinikai Kórházból érkező betegről.

Egy másik beteg, akinek testfelületének 45 százalékán találhatók égési sérülések, szintén Milánóban van, de ő már spontán lélegzik, hemodinamikailag stabil, kedvező klinikai fejlődéssel, és folyamatos intenzív megfigyelés alatt áll. Őt is átszállították egy másik olaszországi, az égési sérülések kezelésére specializálódott orvosi egységbe.

Egy testfelületének 15%-át meghaladó égési sérülésekkel rendelkező beteg Brüsszelben van, egy másik, testfelületének 30%-át meghaladó égési sérülésekkel rendelkező beteg pedig a németországi Lübeckben, és hétfőn egy romániai orvosi egységbe szállítják.

A berlini klinikákról kettő, a brüsszeliről egy beteget, a grazi és a bécsi klinikákról hármat, a norvégiai Bergenből pedig egy beteget bocsátottak haza.

A múlt héten meghosszabbították az előzetes letartóztatási parancsot a crevediai LPG-állomás tulajdonosai, Ionuț Doldurea, aki Caracal polgármesterének fia, és Cosmin Stângă ellen, akiket a katasztrófát eredményező robbanás miatt helyeztek vád alá az öt halálos áldozatot követelő és több mint 50 sérültet követelő tragédia után.

Eddig 90 személyt hallgattak ki, akik a robbanások következtében fizikai, anyagi és/vagy erkölcsi sérüléseket szenvedtek. Közülük 81-en csatlakoztak az ügyhöz polgári félként, összesen 8.510.000 euró és 371.300 lej értékű kártérítést követelnek a vádlottaktól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!