Folyósította Romániának az uniós helyreállítási alap második, 2,76 milliárd eurós részletét az EB

2023. szeptember 29. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság pénteken kifizette az uniós helyreállítási alapjából Romániának szánt összeg második részletét, 2,76 milliárd eurót, írta az Agerpres.

Az uniós testület tájékoztatása szerint Románia azért kaphatja meg a részben vissza nem térítendő támogatásokból, részben kedvezményes hitelből álló összeget, mert teljesített 49-et a második részlet kifizetésének feltételéül szabott mérföldkövek és célkitűzések közül. Ezek többek között a zöld átállásra, a digitalizálásra és a román gazdaság karbonmentesítésére terjednek ki.

Románia 2022. december 16-án nyújtotta be az Európai Bizottsághoz a 2,8 milliárd euró lehívásáról szóló második kifizetési kérelmét, arra alapozva, hogy 51-et teljesített a helyreállítási tervbe foglalt mérföldkövekből és célkitűzésekből. A testület csak részben hagyta jóvá a kérelmet, mert megállapította, hogy az energetikai beruházásokhoz kapcsolódó két mérföldkő hiányosan teljesült.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a két kötelező mérföldkő teljesítéséért járó összeg kifizetését csak felfüggesztette. Románia megkapja a fennmaradó részt, ha a mérföldköveket maradéktalanul teljesíti.

Az EU helyreállítás alapja 29 milliárd euró vissza nem térítendő támogatással és kedvezményes hitellel finanszírozza Románia helyreállítási tervét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!