Önplágiummal vádolják Adrian Ivant, vizsgálatot indít a BBTE etikai bizottsága

2023. szeptember 29. – 12:17

Önplágiummal vádolják Adrian Ivant, vizsgálatot indít a BBTE etikai bizottsága
Adrian Ivan, a „Mihai Viteazul” Nemzeti Hírszerzési Akadémia rektora és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem professzora – Fotó: Adel Al-Haddad / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból eljárást indít a Babeș-Bolyai Tudományegyetem etikai bizottsága az Adrian Ivan professzor elleni önplágium-vád kivizsgálására, közölte pénteken az Edupedu.ro oktatási szakportállal Dacian Dragoș, a bizottság elnöke. Adrian Ivan neve legutóbb Lucian Bode volt belügyminiszter plágiumbotrányában merült fel, ugyanis ő volt Bode doktori disszertációjának koordinátora.

A Libertate pénteken közzétett cikke szerint Adrian Ivan, a „Mihai Viteazul” Nemzeti Hírszerzési Akadémia rektora és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Biztonsági Tanulmányok doktori iskolájának alapítója öt megjelent könyvében összesen 832 oldal kimeríti az önplágium fogalmát, azaz a professzor többször újrahasznosította saját tudományos szövegét.

Az 54 éves professzor a Babeș-Bolyai Tudományegyetem januári közlése szerint maga kérte, hogy az elkövetkező két évben ne kapjon újabb doktoranduszokat. Kérését akkor nem azzal motiválta, hogy Lucian Bode általa koordinált doktori dolgozatával kapcsolatban plágiumgyanú merült fel, hanem elfoglaltságával.

A Libertatea szerette volna megtudni, hogy a könyveket, amelyeket Adrian Ivan a jelek szerint jelentős mértékben újrahasznosított anyagból dobott össze, használta-e az akadémiai ranglétrán való előrehaladáshoz, a professzori cím megszerzéséhez, a BBTE azonban nem bocsátotta a lap rendelkezésére az akkori pályázatában szereplő publikációk listáját, arra hivatkozva, hogy ez személyes információ.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!