Fény derült a Romániából Ukrajnába irányuló hadiipari exportra, amiről a kormány eddig mélyen hallgatott

2023. szeptember 27. – 19:51

Fény derült a Romániából Ukrajnába irányuló hadiipari exportra, amiről a kormány eddig mélyen hallgatott
Iohannis és Zelenszkij közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben Románia ígéretet tesz arra, hogy támogatja Ukrajnát, 2023. jún. 1-jén – Fotó: Román Elnöki Hivatal

Másolás

Vágólapra másolva

Január és május között a román állami és magánvállalatok több mint 850 millió euró értékű árut exportáltak Ukrajnába, ennek egy része hadifelszerelés volt. Annak ellenére, hogy a háború kitörése óta a román kormány és elnöki hivatal folyamatosan hárítottak ebben a témában, és semmi konkrétumot nem közöltek arra vonatkozóan, hogy szállít-e fegyvereket és lőszert Románia Ukrajnának, a Szabad Európa portál kiderítette, hogy igen.

A Romtehnica, a Védelmi Minisztérium vállalata első helyen áll az Ukrajnába szállító romániai exportőrök között. A gazdasági minisztériumhoz tartozó Romarm szintén a top 10-ben van, a vállalatról azt kell tudni, hogy az összes állami fegyvergyár a felügyelete alatt áll. Emellett Románia drónokat és drónalkatrészeket is exportált Ukrajnába több mint 56 millió euró értékben. Mindezeket az adatokat a Szabad Európa tette közzé. A portál arról ír, hogy az Országos Statisztikai Hivataltól kikért adatok egyértelműen bizonyítják,

Románia állami és magánvállalatokon keresztül szállít Ukrajnának hadi felszerelést és lőszert.

Már kezdettől nagy volt a titkolózás az ukrajnai fegyverszállítmányok kapcsán

A NATO-ban és az EU-ban lévő nemzetközi partnereivel ellentétben a román kormány mindent megtett eddig annak érdekében, hogy titokban tartsa azt a katonai és logisztikai támogatást – legyen az bármilyen kicsi vagy nagy –, amelyet Románia Ukrajnának nyújt az Oroszország elleni háborúban.

Pedig június 1-jén a moldovai Bulboacában Iohannis és Zelenski elnökök közös nyilatkozatot írtak alá, amelyben Románia ígéretet tesz arra, hogy „támogatja Ukrajnát, amíg szükséges”, többek között a NATO-integrációban is, Ukrajna pedig „nagyra értékeli a Románia által felajánlott politikai és gyakorlati támogatást”, „a menekültek befogadásával, a nemzetközi segélyek tranzitjával a területén keresztül, a gabonaexport megkönnyítésével, Ukrajna nemzetvédelmi erőfeszítéseinek támogatásával és az ellenálló képesség növelésével, beleértve a védelmi képességek növelését”. Mindezek ellenére, hívja fel a figyelmet a Szabad Európa portál, az ország teljes politikai vezetése nem volt hajlandó megmondani, hogy miből áll Románia katonai segélye Ukrajnának.

A titkolózás alaphangját maga Klaus Iohannis elnök adta meg, aki 2022. április 12-én, majdnem két hónappal az orosz invázió kezdete után azt mondta, nem jó részletesen elmagyarázni a nyilvánosság előtt, hogy miben áll a szomszédos országnak nyújtott katonai segítség.

A romániai hatóságok hallgatása az Ukrajnának nyújtott haditámogatásról már tavaly is foglalkoztatta a hazai sajtót, a Hotnews például felidézi, hogy Klaus Iohannist 2022 nyarán is kérdezték erről egy sajtótájékoztatón, amikor az államfő annyit válaszolt, hogy ezek az információk államtitoknak minősülnek.

„Nem nyilatkozom erről” – ismételte meg háromszor egymás után Bogdan Aurescu volt román külügyminiszter is egy 2023 márciusában adott interjúban a BBC újságírójának nyomására, aki arra volt kíváncsi, hogy Románia addig a pillanatig milyen támogatást nyújtott szomszédjának a háború kezdete óta. „Ez a kormányunk politikája. Úgy gondoljuk, hogy így hatékonyabb” – indokolta a volt miniszter a titkolózást.

Mit sikerült megtudnia a sajtónak?

A Panorama portál még 2023 első felében megpróbált utánajárni a valós helyzetnek, és kiderítette, hogy Románia már 2022-ben is adott el fegyvereket Ukrajnának, és 2023-ban is folytatódik az export, mivel az ukránok előre nagy összeget fizettek a román félnek a megrendelt áruért.

45 millió eurót számlázott a Romarm az Ukrexportnak, az importért és -exportért felelős ukrán állami vállalatnak 2022-ben, amely 110
millió eurót utalt előre a cégnek 2022-ben.

Az összeg a Romarm 4111-es ügyfélszámla-mérlegében szerepel, amelyet a Romarm tavalyi évre vonatkozó ügyintézői jelentésében mutattak be, írja a Panoráma.

A mostani újdonság az, hogy nem a Romarm kötötte a legnagyobb üzletet Ukrajnával: a Szabad Európa kérésére az Országos Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott adatok szerint mind tavaly, mind az idei év első öt hónapjában az Ukrajnába irányuló romániai exportőrök toplistájának élén a Romtehnica Állami Vállalat áll, amelynek egyetlen részvényese a védelmi minisztérium. A honlapon nincsenek nyilvános pénzügyi adatok a vállalat 2022-es és idei tevékenységéről.

Áprilisban Florin Spătaru akkori gazdasági miniszter az Europe Liberă one2one-nak nyilatkozva elmondta, hogy tavaly a román védelmi gyárak megnövekedett megrendeléseket kaptak fő megrendelőjüktől, a Honvédelmi Minisztériumtól, de a hagyományos külföldi vásárlóktól is, így sokkal nagyobb mennyiségű lőszert és fegyvert gyártottak.

A két nagyvállalat mellett az Ukrajnába irányuló romániai exportőrök között a Romarm egyik leányvállalata is szerepel – a 2023-as rangsorban a 6. helyen. Ez a „Dragomirești-i Különleges Termékek Gyára”. A Romarm szerint a dragomirești-i vállalat tüzérségi lőszereket, repülőbombákat, bányászati vagy felszíni robbantásra szánt robbanótölteteket, valamint katonai vagy rendőrségi felhasználásra szánt robbanóanyagokat gyárt. A statisztikai hivatal nem részletezi a Románia által tavaly és idén Ukrajnába irányuló katonai export értékét, de néhány részletet közöl a román állam által exportált termékekről, és ebből következtetni lehet, hogy milyen hadiipari felszerelések, alkatrészek, fegyverek és lőszerek lettek Ukrajnába irányítva.

Az ukrajnai háború kitörésekor, 2022-ben a jelentés szerint Románia 432 450 euró értékű, 762 kilogramm súlyú pilóta nélküli légi járműveket exportált (pontos szám megadása nélkül), ezek egyértelműen a drón kategóriába tartoznak.

Szintén tavaly Románia 51 815 820 euró értékben küldött Ukrajnába drón-, rakéta- és műhold-alkatrészeket. Az export az idei év első öt hónapjában is folytatódott, amikor az INS adatai szerint 4 239 810 euró értékben küldtek Ukrajnába drónokat.

A Szabad Európa forrásai szerint az exportot nagy valószínűséggel egy vagy több magántulajdonban lévő vállalat bonyolította le, mivel a román állami vállalatok nem gyártanak katonai drónokat. Az INS azt sem említi, hogy katonai vagy polgári drónokról van-e szó. Az INS listáján más termékek is szerepelnek, amelyek katonai felhasználásra utalhatnak. Konkrétan az „egyéb légi járművek (pl. helikopterek, repülőgépek)” kategóriába tartozó termékek kivitelét említi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!