Ókori aranyékszereket találtak a gyulafehérvári temetőben, ahol kotrógép tört össze egy szarkofágot

2023. szeptember 27. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Gyulafehérváron eddig találtak közül a leggazdagabb sírhelyet tárták fel az Egyesülés Múzeumának régészei ott, ahol 2023 márciusában egy római szarkofágot tört darabokra a város temetőjében újabb sírhelyeket ásó munkagép, írja az Alba24.ro hírportál.

A lap szerint az ásatást 12500 lejjel finanszírozta az önkormányzat, miután tavasszal országos felháborodást váltott ki, hogy a temetőt úgy próbálták egy régészeti lelőhelynek számító területen kiterjeszteni, hogy nem igényeltek leletmentő ásatást a régészektől, noha ez a törvény értelmében kötelező lett volna. A kotrógéppel sikerült egy ritka, Medúza-fejjel díszített, 1800 éves római szarkofágot darabokra törni, de a temető igazgatója és a helyi hatóságok még ezután is sokáig csak egymásra mutogattak.

A régészek két hónapig dolgoztak a helyszínen, ahol 56, különböző korból származó leletegyüttest tártak fel. A legjelentősebbek egy római kori sírhelyből származnak, itt nyolc aranyékszert és egy bronzedényt találtak. Ez az első bronzedény, amely a római kori Apulum területén került elő, és teljes Dacia provincia területén egyedi. Ugyanitt egy arcfestékek és parfümök tárolására használt dobozt, kerámiaedényeket és egy kaszát is találtak a régészek.

A rendőrség a római kori leletek tönkretételének ügyében még tavasszal hivatalból eljárást indított, fél évvel később azonban a nyomozás még nem zárult le, értesült az Alba24.ro. A feltáratlan régészeti lelőhely egy részét egyébként már új sírhelyek borítják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!