Nagy vihar volt Románia déli részén: tetőket sodort le a szél, autókat vitt el az áradás

2023. szeptember 25. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap este az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös kódú figyelmeztetést adott ki az erős szél, jégeső és felhőszakadás miatt Dolj megyére. Több házat és háztartást öntött el a víz Románia déli részén, Craiován fákat csavart ki és háztetőket sodort le a szél, a nagy esőzés nyomán keletkező áradások pedig több autót pedig elsodortak. A katasztrófavédelem jelentései szerint a hétfőre virradó éjszaka lezúduló, 40-50 liter/négyzetméteres, viharos széllel és jégesővel kísért özönvízszerű esőzés óriási károkat okozott.


A Dolj megyei katasztrófavédelem arról számolt be, hogy Craiován több fát kidöntött a vihar, egy fa ráesett a PECO-üzemanyagtöltőállomás gázpalack-tartó állványára, a tűzoltóság egy speciális járművel avatkozott be.

A Megyei Sürgősségi Kórház udvarán több hirdetőtáblát döntött a földre a viharos erejű szél, illetve 13 háztömb és 4 ház tetejét sodorta le. Több személygépkocsit is megrongáltak az áradások, két személygépkocsi esetében az utasoknak – összesen 4 személy volt ebben a helyzetben – sikerült kimenekülniük az autókból, még a mentők érkezése előtt.

Craiova polgármestere, Lia Olguța Vasilescu bejelentette, hogy a városban leállították a villamosforgalmat.

Filiași városában, valamint Podari, Brădești, Melinești, Argetoaia, Breasta községekben több házat és udvart elöntött a víz, fákat és villanyoszlopokat döntöttek ki, elzárva a DJ 606A Argetoaia – Salcia és a DJ 605A megyei utakat Melinești községben.

A heves esőzés alatt több tucatnyi árvízi hívás érkezett a 112-es segélyhívószámra. A légi közlekedés is zavart szenvedett. A rossz időjárás miatt a két elmaradt craiovai leszállás után a vasárnap esti Bergamo – Craiova járat a bukaresti Henri Coandă repülőtéren szállt le – írja a BoardingPass.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!