Közös operán dolgoznak a patarétiek és a Kolozsvári Állami Román Opera

2023. szeptember 22. – 08:51

Közös operán dolgoznak a patarétiek és a Kolozsvári Állami Román Opera
Jó volt a hangulat a Khetane Fesztivál 2022-es első kiadásán a Kolozsvár melletti Pataréten – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő májusra tervezik a bemutatóját annak a rendhagyó operának, melyet a Kolozsvár melletti Pataréten élő romák közreműködésével készítenek a Kolozsvári Állami Román Opera munkatársai. A patarétiek nemcsak a szerzői gárdába kerültek be, de négyen közülük szerepet is kapnak az előadásban.

„A librettót patarétiek és profi librettisták írják, a zenét patarétiek szerzik hollywoodi filmzenéket jegyző zeneszerzőkkel közösen, és végül a színpadra is együtt fognak felállni” – ismertette a terveiket Szakáts István projektmenedzser. A kolozsvári aktivista egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: fontos, hogy a roma zenének és kultúrának szentelt Khetane Fesztivál részét képezze az emancipáció, az egyenrangú kapcsolatok építése. A premiert 2024. május 10-én tartják majd a Kolozsvári Állami Román Operában, és természetesen Pataréten is lesz egy előadás, mondta Szakáts.

Alexandru Fechete, a szervezőcsapat tagja azt fejtegette, hogy Pataréten több mint 1000 kiskorú gyermek él, akik nem férnek hozzá kulturális tevékenységekhez, ezért egy ilyen projekt rendkívül fontos a roma közösség számára, írja a cluj24.ro.

A Kolozsvári Állami Román Opera igazgatója, Florin Estefan arról beszélt, hogy a librettó megírása már folyamatban van, és 3 szólistára lesz szükségük az operától, valamint 4-re a pataréti roma közösségből. Kifejtette, hallgatható operát készítenek, érzelmekkel teli zenével.

A cluj24.ro szerint a librettót Mara Căruțașu írja, a zenét pedig két német zeneszerző, akik novemberben érkeznek Kolozsvárra. Egyikük hollywoodi filmzenéket, a másik pedig jazz-zenét komponál.

A készülő opera rendezője, Dan Vasile elmondta, céljuk a Pataréten élők történeteinek elmesélése, hozzátéve: reméli, hogy februártól már elkezdődhetnek a próbák.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!