700 lejes ösztöndíjat biztosítanak az iskolai tanulmányaikat folytató kiskorú anyáknak

2023. szeptember 22. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

Hétszáz lejes ösztöndíjat kapnak a kiskorú anyák, ha továbbra is járnak iskolába, gyerekeik pedig elsőbbséget élveznek a bölcsődei felvételkor – írja az Agerpres Natalia Intotero családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter bejelentésére hivatkozva.

A tárcavezető ezt a Női Vállalkozók Országos Szövetségének (CONAF) az iskolaelhagyásról szóló rendezvényén jelentette be.

A miniszter elmondta, az intézkedéssel a kiskorú anyák és gyermekeik szétválasztását igyekeznek elkerülni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag azok a lányanyák kapják meg a 700 lejes ösztöndíjat, akik folytatják iskolai tanulmányaikat.

A minisztériumnak egy másik támogatási programja lehetővé teszi az állami gondozásban lévő 17 éves fiataloknak, hogy a 18. évük betöltése után is a befogadó intézményben maradjanak és több mint 2800 lejes havi ösztöndíjban részesüljenek, ha egyetemre felvételiznek, és a felsőoktatásban folytatják a tanulmányaikat. Ha pedig a munkaerő-elhelyezési ügynökség által felajánlott állások egyikét foglalják el, egyszeri, 9000 lejes segélyben részesülnek – részletezte a tárcavezető.

Hozzátette, az iskolai lemorzsolódás megakadályozására több programot is működtetnek, többek között a sokgyermekes családoknak járó utalványok rendszerét és az államilag garantált Student Invest hitelprogramot. Ugyanakkor országszerte több mint 150 nappali központot tartanak fenn, ahol a kiszolgáltatott családok gyerekei az iskolai órák után meleg ételt kapnak, elkészítik a házi feladataikat, és pszichológiai tanácsadásban részesülhetnek – mondta Intotero.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!