Tüntettek a rendőrök és a börtönőrök

2023. szeptember 21. – 13:30

Tüntettek a rendőrök és a börtönőrök
A rendőrök országos szakszervezetének (SNPPC) tüntetése Bukarestben, 2023. szept. 21-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön 11-től tüntetést tart a rendőrök országos szakszervezete (SNPPC) a munkaügyi minisztérium székhelye előtt. A tiltakozók 12 órakor a kormány épülete elé vonulnak, írja az Agerpres.

A szakszervezet közleménye szerint a demonstrációt azért szervezték, mert a parlament és a kormány válasz nélkül hagyta a követeléseiket, többek között azt, hogy a rendőrök fizetését emeljék meg a 2017/153-as közalkalmazotti bértörvényben előírt maximális szintre.

Kéréseik között szerepel a rendőrök jogi védelmének biztosítása a hivatalos személyek elleni erőszak szigorúbb büntetésével, a rendőrök új jogállásának kidolgozása, az étkezési támogatásuk növelése és a rendőrségi nyomozók stresszpótlékának megemelése is.

A börtönőrök a pénzügyminisztérium előtt tiltakoznak

Szintén csütörtökön 11 órától kezdődött a pénzügyminisztérium székhelye előtt a büntetés-végrehajtási rendszerben dolgozó rendőrök tüntetése, és ezzel párhuzamosan több órára beszüntetik a munkát a hazai börtönökben.

Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) közleménye szerint a tiltakozásuk oka az, hogy „meglopták és elárulták” őket a politikusok, a feletteseik pedig büntetéssel fenyegetik őket, ha nem hajlandók túlórázni.

A börtönőrök kifogásolják azt is, hogy a kormány megszüntetné a műszakvezetői és osztályvezetői állásokat a büntetésvégrehajtási rendszerben, és nem fizetik ki a hétvégén és hivatalos munkanapokon végzett munkájukat.

A szakszervezet hivatali visszaéléssel vádolja az Országos Börtönigazgatóság vezetőjét, Dan Halchint, aki feljelentéssel fenyegette meg az ingyen túlórázása nem hajlandó börtönőröket. Közleményük szerint a vezérigazgató magatartása felgyorsította a tiltakozó akciók kirobbantását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!