A PNL azon van, hogy kemény büntetés járjon azért, ha valaki nem jól használja a román zászlót

2023. szeptember 21. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă és Gabriel Andronache PNL-s törvényhozók terjesztettek elő egy tervezetet, mely 10 000 és 20 000 lej közötti pénzbírságot ír elő azok számára, akik a nemzeti zászlót a törvény vagy a katonai szabályzat által jóváhagyottaktól eltérő feliratokkal vagy szimbólumokkal használják, írja a G4Media.

A javaslat a nemzeti zászló használatáról szóló 75/1994-es törvényt egészíti ki. Azaz a parlament erről már hozott egy jogszabályt idén májusban, azonban a tiltás mellé nem rendelt büntetést, ezt akarják most pótolni.

„Az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani Románia zászlaja és nemzeti himnusza iránt, és nem követhetnek el semmilyen cselekményt, amely sérti azokat. A (…) tilalom megszegése 10 000 és 20 000 lej közötti pénzbírsággal büntethető a román rendőrség és csendőrség nyomozó tisztjei által” – áll a tervezetben.

A módosítás kezdeményezői kifejtik, a törvényi rendelkezés tiszteletben tartása érdekében és a törvénysértések megelőzése érdekében szükségesnek tartják a második normatív lépést, a tilalom be nem tartásának szankcionálását. „A zászló, mint nemzeti szimbólum meggyalázása a közrend súlyos megsértését jelenti, és arányosan kell szankcionálni, magas bírsággal, hogy az ilyen nemzetellenes cselekményektől elrettentsen. Mi 10 000 lej és 20 000 lej közötti bírságot javaslunk” – indokolták a kezdeményezést.

A törvényjavaslatot első körben a szenátus fogja megvitatni, a döntő ház a képviselőház lesz ebben a kérdésben.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!