A PNL azon van, hogy kemény büntetés járjon azért, ha valaki nem jól használja a román zászlót

2023. szeptember 21. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă és Gabriel Andronache PNL-s törvényhozók terjesztettek elő egy tervezetet, mely 10 000 és 20 000 lej közötti pénzbírságot ír elő azok számára, akik a nemzeti zászlót a törvény vagy a katonai szabályzat által jóváhagyottaktól eltérő feliratokkal vagy szimbólumokkal használják, írja a G4Media.

A javaslat a nemzeti zászló használatáról szóló 75/1994-es törvényt egészíti ki. Azaz a parlament erről már hozott egy jogszabályt idén májusban, azonban a tiltás mellé nem rendelt büntetést, ezt akarják most pótolni.

„Az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani Románia zászlaja és nemzeti himnusza iránt, és nem követhetnek el semmilyen cselekményt, amely sérti azokat. A (…) tilalom megszegése 10 000 és 20 000 lej közötti pénzbírsággal büntethető a román rendőrség és csendőrség nyomozó tisztjei által” – áll a tervezetben.

A módosítás kezdeményezői kifejtik, a törvényi rendelkezés tiszteletben tartása érdekében és a törvénysértések megelőzése érdekében szükségesnek tartják a második normatív lépést, a tilalom be nem tartásának szankcionálását. „A zászló, mint nemzeti szimbólum meggyalázása a közrend súlyos megsértését jelenti, és arányosan kell szankcionálni, magas bírsággal, hogy az ilyen nemzetellenes cselekményektől elrettentsen. Mi 10 000 lej és 20 000 lej közötti bírságot javaslunk” – indokolták a kezdeményezést.

A törvényjavaslatot első körben a szenátus fogja megvitatni, a döntő ház a képviselőház lesz ebben a kérdésben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!