28 személyt vett őrizetbe a DIICOT a pszichoaktív hatású termékek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben

2023. szeptember 20. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Iaşi megyei osztálya 28 gyanúsított őrizetbe vételét rendelte el a pszichoaktív hatású termékek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben – írja az Agerpres.

A iaşi-i nyomozók kedden 23 megyében és Bukarestben összesen 121 helyszínen tartottak házkutatást egy bűnszervezet létrehozásával, illetve pszichoaktív szerek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben.

A DIICOT közleménye szerint a házkutatások Iaşi, Fehér, Hunyad, Szeben, Neamţ, Bákó, Brassó, Konstanca, Kolozs, Máramaros, Dolj, Brăila, Galac, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Temes, Arad, Maros, Hargita, Vaslui megyében és a fővárosban zajlottak.

Az ügyészek szerint 2022 végétől két Iaşi megyei vállalkozás tulajdonosai és alkalmazottai bűnszervezetet hoztak létre azzal a céllal, hogy pszichoaktív anyagokat importáljanak, exportáljanak, állítsanak elő és értékesítsenek. Ennek megfelelően pszichoaktív szereket – HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P és THC – tartalmazó elektronikus cigarettákat és édességeket (zseléket, süteményeket, drazsékat) gyártottak.

Az ügyészek megállapították, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között a bűnszervezet tagjai több mint 100 ezer darab olyan elektronikus cigarettát állítottak elő értékesítés céljából, amelyek a tartalmuk miatt veszélyeztetik a fogyasztók életét. A nyomozók azt is kiemelték, hogy a kiskorúak is hozzáfértek ezekhez a termékekhez, amelyek az életüket veszélyeztetik.

A nyomozás során országosan 28 olyan céget azonosítottak, amelyek forgalmazták ezeket a termékeket, kihasználva, hogy az elektronikus cigaretták akadálytalanul értékesíthetők, és édességeket is bárki vásárolhat – közölte a DIICOT.

Közleményében az ügyészség kitért arra is, hogy a vizsgálatok szerint a fiatalok körében exponenciálisan növekszik a kannabisz hatóanyagait tartalmazó és ezért pszichoaktív hatású elektronikus cigaretták használata.

A DIICOT szerint e termékek némelyike a THC szintetikusan előállított kémiai származékát, általános néven HHC-t (hexahidrokannabinol) tartalmaz, egy olyan anyagot, amely képes a kannabiszhoz hasonlóan pszichoaktív hatásokat (eufória, hallucinációk és akár átmeneti egészségügyi problémák) kiváltani. A kutatások azt is kimutatták, hogy a HHC-t tartalmazó vape-eket elsősorban az online piacon, de a bevásárlóközpontokban található üzletekben is árulják.

Ami a HHC lehetséges tudatmódosító hatását illeti, az EU korai figyelmeztető rendszere (EWS) 2022 októberében adta ki első figyelmeztetéseit, magát az anyagot pedig jelenleg a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) intenzíven figyelemmel kíséri – közölte még a DIICOT.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!