121 helyszínen tart házkutatást a DIICOT, pszichoaktív szerekkel kapcsolatos ügyben nyomoznak

2023. szeptember 19. – 16:22

121 helyszínen tart házkutatást a DIICOT, pszichoaktív szerekkel kapcsolatos ügyben nyomoznak
A bukaresti Legal Zic nevű coffee shop az egyik helyszín, ahol 2023. szept. 19-én házkutatást tartott a DIICOT – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) kedden 121 razziát tart Kolozs, Maros és Hargita megyén kívül még 20 másik megyében, valamint Bukarestben, írja az Agerpres.

Romániában 42 személyt és 28 céget gyanúsítanak azzal, hogy pszichoaktív anyagokat, sőt illegális kábítószereket tartalmazó termékeket árusítottak elektronikus vape-cigaretták és édességek formájában – közölték a DIICOT ügyészei.

Közleményében az ügyészség kitért arra is, hogy a vizsgálatok szerint a fiatalok körében exponenciálisan növekszik a kannabisz hatóanyagait tartalmazó és ezért pszichoaktív hatású elektronikus cigaretták használata.

A iaşi-i nyomozók egy szervezett bűnözői csoport létrehozásával, illetve pszichoaktív szerek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben vizsgálódnak. A DIICOT szerint 2022 végétől két Iaşi megyei vállalkozás tulajdonosai és alkalmazottai szervezett bűnözői csoportot hoztak létre azzal a céllal, hogy pszichoaktív anyagokat importáljanak, exportáljanak, állítsanak elő és értékesítsenek. Ennek megfelelően pszichoaktív szereket – HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P és THC – tartalmazó elektronikus cigarettákat és édességeket (zseléket, süteményeket, drazsékat) gyártottak.

Az ügyészek megállapították, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között a bűnözői csoport tagjai több mint 100 ezer darab olyan elektronikus cigarettát állítottak elő értékesítés céljából, amelyek a tartalmuk miatt veszélyeztetik a fogyasztók életét.

A nyomozás során országosan 28 olyan céget azonosítottak, amelyek forgalmazták ezeket a termékeket, kihasználva, hogy az elektronikus cigaretták akadálytalanul értékesíthetők és édességeket is bárki vásárolhat – közölte a DIICOT.

A közlemény szerint a házkutatások Iaşi, Fehér, Hunyad, Szeben, Neamţ, Bákó, Brassó, Konstanca, Kolozs, Máramaros, Dolj, Brăila, Galac, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Temes, Arad, Maros, Hargita, Vaslui megyében és a fővárosban zajlanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!