A heroinnál 50-szer erősebb fentanilból is talált a DIICOT a tengerparti gázoló barátainál

2023. szeptember 16. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban a leghalálosabb drognak tartott fentanilból is találtak egy fiolát azoknál a drogkereskedő és -fogyasztó fiataloknál, akiknek a köreiben a tengerparti halálos kimenetelű gázolás elkövetője, Vlad Pascu is mozgott, hívta fel a figyelmet a Hotnews.

A fentanil a morfiumnál jóval erősebb szintetikus opioid, amit klinikai körülmények között fájdalomcsillapításra és érzéstelenítésre használnak. Az Egyesült Államokban különböző illegálisan behozott változatait kábítószerként, a heroin olcsóbb változataként fogyasztják. Gyakori származási helyére utalva „kínai fehér” néven kerül forgalomba és azért nagyon veszélyes, mert magas hatásfoka miatt nagyon könnyen túladagolható. A fentanil közel 200 amerikai állampolgár halálát okozza naponta, derült ki az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságának közleményéből. Hatásáról és terjedéséről a BBC készített összefoglaló videót:

A romániai hatóságok csütörtök reggel indították el a Hidra-akciót, amellyel Vlad Pascu körét célozták meg, egy olyan, gazdag családok húsz év körüli gyerekeiből álló bandát, amely drogokkal kereskedett és tagjai maguk is kábítószerfogyasztók. Amint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) közleményéből kiderült, a Vlad Pascu szüleinél és barátainál tartott házkutatások során 1 kg kannabiszt, 10 ml fentanilt, egy darálót, egy növényi anyagok nyomai tartalmazó fadobozt, 76 illegálisan birtokolt vadásztöltényt, 12 500 lejt, 3 mobiltelefont és különböző fehér fegyvereket találtak.

Ramona Dabija, a Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) vezetője a Hotnewsnak azt mondta, hogy figyelik a fentanil esetleges romániai terjedését, és bár 2022-ben és 2023 első felében nem regisztráltak olyan sürgősségi eseteket, amelyek a fentanil fogyasztásához köthetőek, hét olyan páciensről tudnak, akiknek a szervezetében kimutatták a szer jelenlétét. „Sajnos rekreációs céllal is használják, gyakran más drogokkal keverve, hogy növeljék a hatékonyságát” – mondta Ramona Dabija.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!