A heroinnál 50-szer erősebb fentanilból is talált a DIICOT a tengerparti gázoló barátainál

2023. szeptember 16. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államokban a leghalálosabb drognak tartott fentanilból is találtak egy fiolát azoknál a drogkereskedő és -fogyasztó fiataloknál, akiknek a köreiben a tengerparti halálos kimenetelű gázolás elkövetője, Vlad Pascu is mozgott, hívta fel a figyelmet a Hotnews.

A fentanil a morfiumnál jóval erősebb szintetikus opioid, amit klinikai körülmények között fájdalomcsillapításra és érzéstelenítésre használnak. Az Egyesült Államokban különböző illegálisan behozott változatait kábítószerként, a heroin olcsóbb változataként fogyasztják. Gyakori származási helyére utalva „kínai fehér” néven kerül forgalomba és azért nagyon veszélyes, mert magas hatásfoka miatt nagyon könnyen túladagolható. A fentanil közel 200 amerikai állampolgár halálát okozza naponta, derült ki az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságának közleményéből. Hatásáról és terjedéséről a BBC készített összefoglaló videót:

A romániai hatóságok csütörtök reggel indították el a Hidra-akciót, amellyel Vlad Pascu körét célozták meg, egy olyan, gazdag családok húsz év körüli gyerekeiből álló bandát, amely drogokkal kereskedett és tagjai maguk is kábítószerfogyasztók. Amint a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) közleményéből kiderült, a Vlad Pascu szüleinél és barátainál tartott házkutatások során 1 kg kannabiszt, 10 ml fentanilt, egy darálót, egy növényi anyagok nyomai tartalmazó fadobozt, 76 illegálisan birtokolt vadásztöltényt, 12 500 lejt, 3 mobiltelefont és különböző fehér fegyvereket találtak.

Ramona Dabija, a Országos Drogellenes Ügynökség (ANA) vezetője a Hotnewsnak azt mondta, hogy figyelik a fentanil esetleges romániai terjedését, és bár 2022-ben és 2023 első felében nem regisztráltak olyan sürgősségi eseteket, amelyek a fentanil fogyasztásához köthetőek, hét olyan páciensről tudnak, akiknek a szervezetében kimutatták a szer jelenlétét. „Sajnos rekreációs céllal is használják, gyakran más drogokkal keverve, hogy növeljék a hatékonyságát” – mondta Ramona Dabija.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!