Törvénnyel korlátoznák a 16 éven aluli kiskorúak közösségi médiahasználatát Romániában

2023. szeptember 9. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Védjük meg a jövőt elnevezésű kezdeményezés célja állítólag az, hogy párbeszéd alakuljon ki az összes érdekelt féllel a témában: szülőkkel, tanárokkal, gyermekekkel, pszichológusokkal, orvosokkal és az állami intézményekkel, valamint politikai döntéshozókkal. A kezdeményező politikus szerint a túl sok képernyőhasználat befolyásolja a gyermek mentális egészségét, így szükséges megállítani ezt a jelenséget.

A tengerparti drogos gázolás hatására Nicoleta Pauliuc PNL-s szenátor, aki egyben a szenátus védelmi, közrendi és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és a párt női szervezetének is a vezetője, konzultációt indított egy olyan törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné, hogy 16 év alatti kiskorúak csak szülői beleegyezéssel hozhassanak létre maguknak fiókot bármilyen netes közösségi felületen.

„16 éves koráig a kiskorú csak szülői beleegyezéssel férhet hozzá az elektronikus hírközlési és információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokhoz, és hozhat létre személyes fiókokat a saját nevében. Tilos 16 év alatti kiskorú számára olyan személyes fiókot létrehozni és használni, amelyhez nem kapott előzetes szülői hozzájárulást.Ez a törvény nem vonatkozik az oktatási minisztérium által törvényben engedélyezett, dedikált tanulási platformokra” – áll a szövegben.

A törvény hatályba lépését követően a szülők vagy a törvényes gyámok kérhetik a gyermekek számláinak felfüggesztését. Azt még nem tudni, hogy ha esetleg megszavazzák a törvényt, akkor hogyan működne a profilok felfüggesztése.

„A szülői hozzájárulás megadásának, a kiskorúak fiókjainak felfüggesztését vagy törlését, valamint egyes káros tartalmú weboldalakhoz való hozzáférés korlátozásának technikai módozatait a kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter e törvény hatálybalépését követő 30 napon belül kiadott rendeletében kell meghatározni” – áll a javaslatban.

A törvény arra kötelezné a közösségi platformokat, hogy a hatálybalépéstől számított 90 napon belül:

  • a Romániában már megnyitott és használt fiókok esetében szülői hozzájárulást kérjenek és szerezzenek be;
  • szűrőket és elektronikus mechanizmusokat kellene telepíteni a felhasználók személyazonosságának ellenőrzésére, és szükség esetén blokkolni őket;
  • a törvény hatálybalépésétől számított 120 napon belül törölni azokat a fiókokat, amelyekhez nem adták meg a szülői beleegyezést.

„A törvényben meghatározott kötelezettségek betartásának ellenőrzésére a Hírközlési Nemzeti Hatóság (ANARC) az illetékes hatóság, amely hivatalból vagy a károsultak kérésére időszakos ellenőrzéseket végez” – áll a kezdeményezés szövegében.

A liberális politikus által benyújtott javaslat indoklásában azt írják, hogy három hatalmas problémát oldana meg, amelyekkel a modern társadalomban szembesül:

  • Káros pszichológiai és neurológiai hatásokat, amelyeket a képernyők túlzott használata és az online függőség okoz a gyermekek körében. Romániában is járványszerűen terjednek azok a pszichológiai zavarok, amiket a szakemberek a túlzott képernyőhasználat és a közösségi médiafogyasztás számlájára írnak: szorongás, depresszió, társadalmi elszigetelődési tendenciák, a valós világ és az online világ közötti különbségtétel zavara.
  • Egyes közösségi platformok komoly bűncselekményekkel teli helyekké váltak, amelyeknek a gyerekek is áldozatul esnek. Sokan vannak, akik a közösségi média egyes típusain keresztül jutnak droghoz, ahogyan gyakran működnek ott olyan csoportok is, amelyek emberkereskedelemmel foglalkoznak. Ahogyan a legtöbb zaklatás is online zajlik. Vannak zsarolási és pedofil vagy gyermekpornográfiai esetek.
  • Az online környezet a terrorista magatartás katalizátorává vált. A társadalmi elismerés vágya miatt sok kiskorú is veszélyes vagy illegális dolgokat vállal be a barátok kedvéért.

A kezdeményezés szövegében konkrétan megemlítik a tengerparti gázolás elkövetőjének esetét, aki az interneten dicsekedett a drogokkal, amelyeket használt; de más példákat is felsorolnak. A HotNews megkereste a szenátort, hogy további részletekről kérdezze őt a törvényjavaslattal kapcsolatban, de a politikus nem válaszolt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!