Ezentúl azok a romániai lakosok is Ro-Alert üzeneteket kapnak, akik az orosz-ukrán konfliktus miatt veszélybe kerülhetnek

2023. szeptember 8. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Románia lakosságvédelmi intézkedéseket foganatosít az ukrajnai konfliktusövezet közvetlen közelében lévő területein, írja az Agerpres.

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) pénteki ülésén elfogadott határozat szerint intézkedéseket hoznak az Ukrajnával határos területeken tartózkodó román állampolgárok figyelmeztetésére és tájékoztatására.

Az orosz-ukrán konfliktusövezet közelében élőket, akkor fogják Ro-Alert üzenetekkel figyelmeztetni, ha például a harci drónok lelövése miatt, Románia területén csapódna be valami. Ebben az esetben a védelmi minisztérium értesíti a katasztrófavédelmi főfelügyelőséget (IGSU), amely Ro-Alert üzeneteket küld ki az érintett lakosságnak és elrendeli a riasztórendszerek aktiválását.

A Ro-Alert üzenetben a megyei vészhelyzeti bizottságok tájékoztatják a lakosságot, meghatározzák az óvó- és menedékhelyként használható helyiségeket, és biztosítják, hogy bármely időpontban működésbe hozhatók legyenek a riasztórendszerek. Ha az érintett területeken nincs térerő vagy riasztóberendezés, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőségek sürgősségileg csapatokat küldenek ki a helyszínre a lakosság figyelmeztetésére.

A védelmi misztérium Plauru és Ceatalchioi, valamint más, kis lélekszámú határmenti településeken, védelmi létesítményeket biztosít a lakosság számára.

Erre az Oroszország Ukrajna elleni háborúja által előidézett geopolitikai helyzet és a közelmúltban a román határ közvetlen közelében lévő ukrán kikötők, Reni és Izmajil elleni sorozatos támadások miatt van szükség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!