Nem maradt kritikátlanul Kijev részéről, hogy Románia megpróbálta elmismásolni, hogy orosz drón zuhant a területére

2023. szeptember 8. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Kijev határozottabb hozzáállást várna el Romániától. Az ukrán elnöki tanácsadója a közösségi médiában fogalmazta meg kritikáját azzal kapcsolatban, ahogy az ország kezelte az orosz drón lezuhanását területére.

Mihailo Podoliak ukrán elnöki tanácsadó kritikájára a Digi24 szúrta ki az X közösségi hálózaton (a korábbi Twitteren). Podoliak azt írta, Ukrajna nem várja el, hogy a NATO hadat üzenjen Moszkvának a NATO-tag Románia területén lezuhant orosz drón miatt, de nagyobb határozottságot sürget, hogy elkerüljék a hasonló helyzeteket.

Az ukrán elnök tanácsadója úgy véli, Románia kijelenthetné, határainak védelme érdekében, készen áll rakéták vagy drónok lelövésére egy bizonyos hatótávolságon belül.

„Természetesen senki sem várja el, hogy a NATO az 5. cikkelyre hivatkozzon, és háborút indítson Oroszország ellen egy romániai mezőre ledobott fémdoboz miatt. Nem ez a helyzet. Oroszország egy okból engedheti meg magának, hogy Románia és más szomszédos országok légterét használja az Ukrajna elleni rakétatámadások indítására. Mert csend van. Talán határozottabban fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy elfogadhatatlan, ha megsértik a légterét?” – írta pénteken Mihailo Podoliak az X közösségi hálón.

A kijevi hatóságok szerint a háború kezdete óta több alkalommal is átlépték orosz rakéták Románia, Lengyelország és Moldova – utóbbi nem NATO-tag – határait vagy légterét. Románia többször is tagadta, hogy légterét orosz rakéták lépték volna át, és kezdetben azt is tagadta, hogy orosz drón zuhant volna a területére. A Kijevvel való sorozatos nézeteltérések után a bukaresti védelmi minisztérium végülis elismerte, hogy a Duna romániai oldalán egy drón darabjait fedezték fel, amelyek az ukrajnai Izmail és Reni kikötőiben lévő gabonaraktárak elleni orosz támadásokból származhattak.

A Digi24 stábja a Duna-parton fekvő Tulcea településre, Ceatalchioi városba érkezett, ahol egy feltehetően orosz drónból származó törmeléket találtak. Angel Tilvăr védelmi miniszter szerdán elismerte, hogy egy orosz drón darabjait találták román területen. A törmeléket most elemzik a hatóságok, hogy megállapítsák, orosz drónról van-e szó. Egy nappal korábban bukaresti illetékesek tagadták, hogy román területre esett volna bármilyen drón, amelyet az oroszok küldtek a dunai ukrán kikötők ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!