Termálvíz tört felszínre Szatmár megyében, a robbanásveszélyes kísérőgázok miatt lezárták a környéket

2023. szeptember 7. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Gázok törnek a felszínre termálvízzel együtt a Szatmár megyei Felsőszoporon. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint a gázokat tartalmazó termálvíz egy régebbi, 30 méter mély kútból tör fel, amelyet a közelben lévő töltőállomás dolgozói ki akartak tisztítani. A prefektusi hivatal szerint nincs szükség a lakosság kilakoltatására.

Altfatter Tamás alprefektus azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a kút egy magántulajdonban lévő üzemanyag-töltőállomás területén találhat, és a gázok a termálvízzel együtt bizonyos tisztítási munkálatok végzésekor kezdtek a felszínre törni.

„A töltőállomás közvetlen közelében volt egy kút, amelyből folyamatosan folyt a víz, azonban nagyon kis áramlási sebességgel. A töltőállomást üzemeltető cég felbérelt egy másik céget, hogy tisztítsa ki azt a fúrólyukat, valószínűleg azért, hogy jobb legyen a nyomás. Amikor beavatkoztak, a termálvíz mellett homok és földgáz is a felszínre tört. Ezeknek a gázoknak a koncentrációja változó, van, amikor alacsony, nullához közeli a koncentráció, és van, amikor ez a koncentráció növekszik. Jelenleg 7-8 bar körül van a nyomás” – mondta Altfatter Tamás.

A kitörés után az üzemanyagtöltő állomás tevékenységét leállították a kockázatok megszüntetése érdekében – közölte pénteken a szatmárnémeti katasztrófavédelem. A környéket 800 méteres körzetben lezárták.

Romeo Pop alprefektus elmondta, hogy a szakemberektől kapott információk szerint a gáz nem veszélyes, és nem kell evakuálni a lakosságot.

„A területhez legközelebb 4-5 ház van, ezeket az embereket egyelőre nem szükséges kitelepíteni. Kezdetben 1600 méteres körzetről volt szó, végül a szakemberek felére csökkentették a biztonsági körzetet” – mondta Romeo Pop.

A helyszínre a katasztrófavédelem több csapatát és katonákat vezényeltek ki. Három vízzel és habbal oltó tűzoltóautó, egy mobil intenzív osztály, egy elsősegélynyújtó egység, valamint egy katonai beavatkozó jármű is a helyszínen van, a sofőröknek azt tanácsolják, hogy kerüljék ki a falut. A Felsőszopor térségén át vezető 19A jelzésű országutat szerda este lezárták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!