Törvénytervezet: kitiltanák a játékgépeket a településekről

2023. szeptember 6. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus kedden egyhangúlag elfogadott egy olyan jogszabálymódosító javaslatot, mely többek között előírja, hogy a szerencsejátékokra vonatkozó engedélyeket a települések lakosságszámának függvényében adják ki. Eszerint 20 000 lakosra legfeljebb egy játékszalon juthat, írja a romaniatv.net.

A javaslat azt is előírja, hogy „a tervezett helyiségek legfeljebb 50 méterre lehetnek a város/község közigazgatási határától”. Továbbá ezek nem lehetnek 300 métertől közelebb az iskolákhoz, iskolai bentlakásokhoz, játszóterekhez, parkokhoz, kulturális, művészeti, egészségügyi, szociális, vallási létesítményekhez.

Annak érdekében, hogy „megvédjék a játékosokat a szerencsejátékkal kapcsolatos függőség és jelentős pénzügyi veszteségek kockázatától”, korlátoznák a játékgépek számát is. Az egy helyen, ugyanazon gazdasági szereplő által üzemeltetett gépek maximális számát 75-ről 20-ra csökkentenék.

Továbbá a kiskorúaknak hozzáférésének engedélyezése olyan szabálysértésnek minősülne, melyért első alkalommal 100 000 és 200 000 lej közötti pénzbírsággal, azaz a hatályos összeg kétszeresével lenne büntetendő az üzemeltető. A második kihágás esetén hat hónapra felfüggesztenék az üzemeltető szerencsejáték-engedélyét, a harmadik kihágás esetén pedig három évre visszavonnák az engedélyt.

A törvényjavaslat a képviselőház elé kerül, döntő házként a testület hoz majd végleges döntést az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!