Csúszópénzt fogadott el, őrizetbe vette a DNA a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét

2023. szeptember 6. – 11:58

Csúszópénzt fogadott el, őrizetbe vette a DNA a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét
Tulcea megyében fekszik Románia egyik legértékesebb természetvédelmi területe, a Duna-delta Bioszféra Rezervátum, melynek címerállata a pelikán – Fotó: Goliath / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

A DNA ügyészei kedden őrizetbe vették Dorin Merant, a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét, akit tetten értek, miközben 25 ezer lejes kenőpénzt fogadott el egy étteremben. Merant annak ellenére nevezték ki a posztra, hogy tíz évvel ezelőtt már elítélték európai pénzekkel való csalásért, írja a G4Media. A lap szerint politikai hátszéllel, a Nemzeti Liberális párt (PNL) Galati-i fiókján keresztül szerezte meg a posztot a gyanúsított.

A G4Media arról ír a DNA közleményére hivatkozva, hogy Dorin Merant folyamatosan elkövetett csúszópénz elfogadással gyanúsítják. A keddi tetten érés idején épp egy üzletembertől kapott (volna) pénzt azért, hogy kisebb összegű bírságot szabjon ki rá.

A portál felidézi, hogy a gyanúsítottat a DNA 2008 márciusában már egyszer bíróság elé állította, 2012-ben pedig a Galati-i Fellebbviteli Bíróság 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte európai pénzek elsikkasztása miatt.

Dorin Merant 2023 áprilisában kinevezték a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjévé, annak ellenére, hogy a környezetvédelemhez lényegében semmi köze nem volt ezt megelőzően. Vagyonnyilatkozata szerint az előző évben a Galati megyei Ghidigeni községben volt jogtanácsos.

Az őrszolgálat megyei szervezetének élére politikai kapcsolatai révén került, mivel kinevezésekor párttársa, a szintén Galati megyei származású Aurelian Păduraru volt az Országos Környezetvédelmi Őrszolgálat vezetője. A portál megjegyzi, Păduraru sem rendelkezett sem szakirányú végzettséggel, sem tapasztalattal a környezetvédelem terén.

A Viața Liberă nevű helyi kiadvány szerint a Tulceai PNL elnöke, Ștefan Ilie volt az, aki Merant segtette a pozíció megszerzésében. Szintén a helyi lap ír arról, hogy Meran hét politikai pártnak volt korábban tagja: a PSM, a PSD, a PD-L, a PIN, a PNȚCD, a PRM és a Forța Națională nevű alakulatban is megfordult.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!