Csúszópénzt fogadott el, őrizetbe vette a DNA a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét

2023. szeptember 6. – 11:58

Csúszópénzt fogadott el, őrizetbe vette a DNA a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét
Tulcea megyében fekszik Románia egyik legértékesebb természetvédelmi területe, a Duna-delta Bioszféra Rezervátum, melynek címerállata a pelikán – Fotó: Goliath / Wikipedia

Másolás

Vágólapra másolva

A DNA ügyészei kedden őrizetbe vették Dorin Merant, a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjét, akit tetten értek, miközben 25 ezer lejes kenőpénzt fogadott el egy étteremben. Merant annak ellenére nevezték ki a posztra, hogy tíz évvel ezelőtt már elítélték európai pénzekkel való csalásért, írja a G4Media. A lap szerint politikai hátszéllel, a Nemzeti Liberális párt (PNL) Galati-i fiókján keresztül szerezte meg a posztot a gyanúsított.

A G4Media arról ír a DNA közleményére hivatkozva, hogy Dorin Merant folyamatosan elkövetett csúszópénz elfogadással gyanúsítják. A keddi tetten érés idején épp egy üzletembertől kapott (volna) pénzt azért, hogy kisebb összegű bírságot szabjon ki rá.

A portál felidézi, hogy a gyanúsítottat a DNA 2008 márciusában már egyszer bíróság elé állította, 2012-ben pedig a Galati-i Fellebbviteli Bíróság 1 év 2 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte európai pénzek elsikkasztása miatt.

Dorin Merant 2023 áprilisában kinevezték a Tulcea megyei környezetvédelmi őrszolgálat vezetőjévé, annak ellenére, hogy a környezetvédelemhez lényegében semmi köze nem volt ezt megelőzően. Vagyonnyilatkozata szerint az előző évben a Galati megyei Ghidigeni községben volt jogtanácsos.

Az őrszolgálat megyei szervezetének élére politikai kapcsolatai révén került, mivel kinevezésekor párttársa, a szintén Galati megyei származású Aurelian Păduraru volt az Országos Környezetvédelmi Őrszolgálat vezetője. A portál megjegyzi, Păduraru sem rendelkezett sem szakirányú végzettséggel, sem tapasztalattal a környezetvédelem terén.

A Viața Liberă nevű helyi kiadvány szerint a Tulceai PNL elnöke, Ștefan Ilie volt az, aki Merant segtette a pozíció megszerzésében. Szintén a helyi lap ír arról, hogy Meran hét politikai pártnak volt korábban tagja: a PSM, a PSD, a PD-L, a PIN, a PNȚCD, a PRM és a Forța Națională nevű alakulatban is megfordult.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!