Iohannis a HTK-csúcson: a társult tag státusz elnyerésével Ukrajna közelebb kerül az EU-hoz

2023. szeptember 6. – 20:22

Iohannis a HTK-csúcson: a társult tag státusz elnyerésével Ukrajna közelebb kerül az EU-hoz
Fotó: presidency.ro

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államelnök szerdán kijelentette, hogy a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) társult tagja státusz elnyerése lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy partnerként részt vegyen a Kezdeményezés projektjeiben és hozzáférjen a stratégiai összekapcsolási projektekhez szükséges beruházásokhoz, írja az Agerpres.

A Bukarestben zajló HTK-értekezlet megnyitóján a videókonferencia-rendszerben kapcsolt Volodimir Zelenszkij ukrán államelnök is beszédet tartott.

„Volodimir Zelenszkij elnök részvétele nagyon fontos, mivel Ukrajna ma elnyeri a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) társult tagja státuszt, amely lehetővé teszi számára a projektekben való részvételt és a hozzáférést a stratégiai összekapcsolási projektekhez szükséges beruházásokhoz. Ezzel Ukrajna közelebb kerül az Európai Unióhoz, és jobban fel tud készülni az újjáépítésre” – jelentette ki Iohannis a Három Tenger Kezdeményezés nyolcadik, a bukaresti Cotroceni-palotában zajló csúcsértekezletének házigazdájaként tartott megnyitó beszédében.

Elmondta, a csúcsértekezleten meghozzák a döntést Görögország csatlakozásáról a Három Tenger Kezdeményezéshez, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság pedig társult tag lesz. Ennek kapcsán arról biztosította a Moldovai Köztársaságot és Ukrajnát, hogy számíthatnak mindegyik tagország támogatására.

Iohannis azt is elmondta, hogy a csúcstalálkozó végén közös nyilatkozatot fogadnak el a résztvevők a Kezdeményezés stratégiai irányvonalairól.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!