Őrizetbe vették a Crevedián felrobbant LPG-állomás tulajdonosait, hazatért az első, külföldön kezelt tűzoltó

2023. szeptember 6. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a legfőbb ügyészség kedd este a Crevedián felrobbant LPG-állomást működtető cég, a Flagas Kft. tulajdonosainak őrizetbe vételét, írja az Agerpres.

Ionuţ Doldurea és Cosmin Stânga ellen katasztrófát előidéző, gondatlanságból elkövetett rongálás gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Kedden este rendőri kísérettel a legfőbb ügyészség bukaresti székhelyére szállították őket, majd kihallgatásuk után elrendelték 24 órás őrizetbe vételüket. A vádhatóság szerint 2020 szeptember 30. és 2023 augusztus 26. között a cég vezetői a vonatkozó törvények megsértésével működtették a crevediai LPG-állomást. A sorozatos szabályszegések vezettek az augusztus 26-i robbanáshoz és tűzhöz, amely eddig öt ember halálát idézte elő, 54-en megsérültek és több ingatlan megsemmisült vagy károsodott – tették hozzá.

Közölték továbbá, hogy négy helyszínen – két cég székhelyén és két személy lakóhelyén – tartottak házkutatásokat, amelyek során a büntetőeljárás alatt felhasználható dokumentumokat és adattárolókat foglaltak le.

Ionuţ Doldurea Caracal szociáldemokrata polgármesterének, Ion Doldureának a fia. A PSD országos politikai tanácsa szombaton felfüggesztette az elöljáró párttagságát. A Crevedián felrobbant LPG-állomás 2020-tól tűzvédelmi engedély nélkül működött.

A Hotnews szerint ugyanakkor kedd este megérkezett az országba az első beteg, akit külföldön kezeltek a crevediai robbanások után. A 28 éves tűzoltót, akit Ausztriában ápoltak, Marcel Ciolacu kormányfő, Cătălin Predoiu belügyminiszter és Raed Arafat egészségügyi államtitkár fogadta.

A kormány tájékoztatása szerint további tizenegy, a robbanás során égési sérüléseket szenvedett pácienst ápolnak külföldi kórházakban: Belgiumban (2), Olaszországban (2), Ausztriában (2), Németországban (4) és Norvégiában (1). Az európai polgári védelmi mechanizmust röviddel a robbanások után aktiválták, ennek keretében szállították külföldi egészségügyi intézményekbe a sérülteket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!