Őrizetbe vették a Crevedián felrobbant LPG-állomás tulajdonosait, hazatért az első, külföldön kezelt tűzoltó

2023. szeptember 6. – 08:12

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a legfőbb ügyészség kedd este a Crevedián felrobbant LPG-állomást működtető cég, a Flagas Kft. tulajdonosainak őrizetbe vételét, írja az Agerpres.

Ionuţ Doldurea és Cosmin Stânga ellen katasztrófát előidéző, gondatlanságból elkövetett rongálás gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Kedden este rendőri kísérettel a legfőbb ügyészség bukaresti székhelyére szállították őket, majd kihallgatásuk után elrendelték 24 órás őrizetbe vételüket. A vádhatóság szerint 2020 szeptember 30. és 2023 augusztus 26. között a cég vezetői a vonatkozó törvények megsértésével működtették a crevediai LPG-állomást. A sorozatos szabályszegések vezettek az augusztus 26-i robbanáshoz és tűzhöz, amely eddig öt ember halálát idézte elő, 54-en megsérültek és több ingatlan megsemmisült vagy károsodott – tették hozzá.

Közölték továbbá, hogy négy helyszínen – két cég székhelyén és két személy lakóhelyén – tartottak házkutatásokat, amelyek során a büntetőeljárás alatt felhasználható dokumentumokat és adattárolókat foglaltak le.

Ionuţ Doldurea Caracal szociáldemokrata polgármesterének, Ion Doldureának a fia. A PSD országos politikai tanácsa szombaton felfüggesztette az elöljáró párttagságát. A Crevedián felrobbant LPG-állomás 2020-tól tűzvédelmi engedély nélkül működött.

A Hotnews szerint ugyanakkor kedd este megérkezett az országba az első beteg, akit külföldön kezeltek a crevediai robbanások után. A 28 éves tűzoltót, akit Ausztriában ápoltak, Marcel Ciolacu kormányfő, Cătălin Predoiu belügyminiszter és Raed Arafat egészségügyi államtitkár fogadta.

A kormány tájékoztatása szerint további tizenegy, a robbanás során égési sérüléseket szenvedett pácienst ápolnak külföldi kórházakban: Belgiumban (2), Olaszországban (2), Ausztriában (2), Németországban (4) és Norvégiában (1). Az európai polgári védelmi mechanizmust röviddel a robbanások után aktiválták, ennek keretében szállították külföldi egészségügyi intézményekbe a sérülteket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!